latinica  ћирилица
05/10/2015 |  12:23 | Autor: TANЈUG

Dvije trećine članica EU ne želi uzgoj GMO

Devetnaest od 28 članica Evropske unije zatražilo je da budu izuzete od uzgajanja genetski modifikovanih usjeva američke kompanije Monsanto koje je dozvoljeno u Evropskoj uniji, saopštila je Evropska komisija.

Prema zakonu donesenom u martu, svaka pojedinačna članica EU ima pravo da traži izuzeće od uzgoja GMO, prenosi Rojters.

Uprkos rasprostranjenom uzgoju GMO na američkom kontinentu i u Aziji, javnost i udruženja za zaštitu životne sredine u Evropi snažno se protive tome, izražavajući zabrinutost u pogledu uticaja GMO na biodiverzitet.

Portparol EK Enriko Brivio potvrdio je u nedjelju da je Komisija do 3. oktobra, kada je istekao rok, primila 19 zahtjeva za izuzeće od uzgoja GMO od kojih se neki odnose na teritoriju cijele zemlje, e neki na neke dijelove. Ti zahtjevi se odnose na zabranu uzgoja kukuruza kompanije Monsanto "MON 810", jedinog GMO komercijalnog usjeva uzgajanog u EU.

Među 19 članica koje se protive GMO su Austrija, Belgija, Britanija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Poljska i Slovenija, navodi Rojters.