latinica  ћирилица
05/10/2015 |  12:45 | Autor: SRNA

Prodanović: Ugovori o kreditima u isključivoj nadležnosti entiteta

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović danas se u Sarajevu usprotivio dopuni Zakona o zaštiti potrošača u BiH kojom se propisuje da kredit ne može biti ideksiran ni u jednoj drugoj valuti osim u evrima, ističući da je to materija Zakona o obligacijama, koji je u isključivoj nadležnosti entiteta.
Lazar Prodanović - Foto: RTRS
Lazar ProdanovićFoto: RTRS

"Zakonom o zaštiti potrošača ne definiše se ugovor između onoga ko daje i uzima kredit, to je isključivo pravo Zakona o obligacijama", rekao je Prodanović na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavičkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je utvrđeno da je predložena dopuna Zakona o zaštiti potrošača usaglašena sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Obrazlažući svoje protivljenje predloženoj odredbi, Prodanović je konstatovao da Zakon o zaštiti potrošača u BiH ne može biti nadređen zakonu o obligacijama.

Šefik DŽaferović iz SDA ocijenio je da se dopunom Zakona o zaštiti potrošača u BiH, koju je predložio Savjet ministara, ne rješava problem proizveden u praksi podizanjem kredita indeksiranim u drugoj valuti, a ne u evrima, misleći pri tom na korisnike kredita u švajcarskim francima.

Zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Aleksandra Pandurević iz SDS-a izrazila je žaljenje što entiteti do sada nisu preduzeli mjere kao druge zemlje u regionu da kredite u švajcarskim francima konvertuju u evre.

"Ovo je pokušaj da natjeramo entitete da urade svoj posao", navela je Pandurevićeva.

Pomoćnik ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Dragan Milović objasnio je da je Savjet ministara ovu dopunu predložio na osnovu zaključka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je u aprilu vodio raspravu o problemu kredita ugovorenih sa klauzulom o indeksiranju obaveze u švajcarskim francima.

"Prilikom utvrđivanja predložene dopune zaključeno je da se ovo pitanje ne može rješavati unazad, već samo od donošenja zakona", objasnio je Milović.

Raspravu o ovoj tački zaključio je DŽaferović stavom da od predlagača treba zatražiti da razmotri mogućnost iznalaženja rješenja koje bi se ticalo do sada nastalog problema u vezi sa kreditima indeksiranim u švajcarskim francima.

Ustavnopravna komisija nije danas podržala prijedlog poslanika SBB-a Damira Arnauta za izmjenu Poslovnika Predstavničkog doma kojom se predviđa brisanje odredbe o navođenju imunitetskog prava u poslaničkoj legitimaciji.

Prema njegovim riječima, riječ je o elitističkom obilježju i nema potrebe da se organi za provođenje zakona dovode u nezahvalnu situaciju da na licu mjesta odlučuju da li se u određenom slučaju primjenjuje imunitetsko pravo.

Arnaut je objasnio da ovom izmjenom želi eliminisati moguću zloupotrebu imunitetskog prava.

U raspravi o predloženoj izmjeni DŽaferović je podsjetio da o imunitetu odlučuje sud u svakom konkretnom slučaju i ocijenio da nema potrebe da se u poslaničkoj legitimaciji poslanici pozivaju na imunitet.

Momčilo Novaković iz NDP-a rekao je da nije protiv brisanja imunitetskog prava iz poslaničke legitimacije, ali se založio za preciziranje šta sve treba da se navodi u legitimaciji.

Stav Lazara Prodanovića bio je da ovaj prijedlog treba ustupiti radnoj grupi koja bi analizirala poslovnike oba doma parlamenta BiH.

"Nisam nikada čuo da je neko zloupotrijebio pravo na imunitet", rekao je Prodanović i dodao da za sve vrijeme svog višegodišnjeg poslaničkog staža u Parlamentarnoj skupštini BiH nijednom nije ni pokazao službenu ispravu.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma bez zainteresovanih za raspravu jednoglasno je utvrdila da je Prijedlog zakona o strancima, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH, usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.