latinica  ћирилица
05/10/2015 |  12:58 | Autor: RTRS

Vučić: Budućnost je u saradnji i razmjeni informacija

- Nema zajedničkog evropskog stava na koji bi se Srbija ugledala, niti odgovora na pitanje koje će zemlje biti krajnji cilj migranata i da li će i u budućnosti zemlje Balkana biti tranzitne ili će postati krajnja njihova destinacija, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić otvarajući konferenciju "Balkanska ruta i izbjeglička kriza – šta organizacije civilnog društva mogu da učine? Šta očekivati od nacionalnih vlada i EU?"
Vučić na regionalnoj konferenciji o izbjegličkoj krizi (foto: Tanjug/Screenshot) -
Vučić na regionalnoj konferenciji o izbjegličkoj krizi (foto: Tanjug/Screenshot)

- Budućnost je u saradnji i razmjeni informacija, a ne u žičanim ogradama, smatra premijer Srbjie navodeći da nije srećan kada vidi da je svaka izborna kampanja dobar povod da se nacionalizam iskoristi kao adut za glas više u pojedinim zemljama.

- Neizostavno je da moramo da rješimo sva otvorena bilaterarna pitanja sa susjedima kako bi proizveli održivu stabilnsot na Balkanu. Bez potrebe, bar ne na veliko, pristustvo je eksternog medijatora , kaže Vučić.

Premijer Srbije je podsjetio da je od početka godine kroz Srbiju je prošlo 172.402 migratna , a to je u odnosu na prošlu godinu 7,4 puta više.

Registovano je više od 5.000 djece bez pratnje roditelja, naveo je zaštitnik građana Srbije Saša Јanković

- Ovo nije događaj koji će brzo proći. U njemu učestvujemo svi, radeći pripreme za koje smo se opredijelili ljudski podnoseći ono što možemo da pomognemo, naglasio je Јanković.

Regionalna konferencija o izbjegličkoj krizi (foto: Tanjug/Screenshot)

Šef delegacije EU u Srbije Majkl Davenport smatra da izbjeglička kriza nije samo evropska iako je do sada EU snosila najveći teret.

- Riječ o potpunom uništenju jednog naroda i njegovog kulturnog nasljeđa zašto treba angažovanje šire društvene zajednice, kaže Davenport i dodaje da se ješenja moraju tražiti u regionu uz globalno međunarodno angažovanje SAD ili Rusije,.

- Za sada je Srbija tranzitna zemlja i ne osjeća toliko teret prilivom migranata , ali ukoliko Hrvati zatvore granicu, a dolazi zima, Srbija će se naći u problemu, upozorava Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

- Mi ćemo imati ozbiljan problem, jer će mnogo ljudi ostati ovdje duže vremena, potrošiće novac i onda će otići na budžet , rekao je Đurović.

Ukoliko Hrvatska zatvori granice migranti će biti prisiljeni da potraže nove rute do željenih zemalja EU, najvjerovatnije preko Bosne i Hercegovine do Hrvatske ili preko Rumunije.