latinica  ћирилица
05/10/2015 |  13:05 | Autor: SRNA

Francuska: Spasioci pretražuju teren nakon poplava

Spasioci danas pretražuju teren kako bi pronašli četiri osobe koje se i dalje vode kao nestale u poplavama koje su zadesile francusku rivijeru i usmrtile 17 osoba.

Kan, Nica i Antib su popularna odmarališta svjetskog džet-seta koja su tokom vikenda pretrpjela ogromna oštećenja kada je vodena bujica zarobila stanovnike u automobilima, garažama i staračkim domovima.

Rijeke su tekle kroz neke od najbogatijih ulica na svijetu, odnoseći automobile stotine metara daleko od mjesta na kojima su bili parkirani i uništavajući sve pred sobom u gotovo "apokaliptičnim" scenama.

Britanski Forin ofis potvrdio je danas da je jedan britanski državljanin smrtno stradao u poplavama, prenio je AFP.

"Јoš raspolažemo zvaničnom cifrom od 17 mrtvih, ali operacija pretraživanja terena se nastavlja. Postoji još puno poplavljenih garaža koje treba da ispraznimo da bismo sa sigurnošću znali tačan broj žrtava", izjavio je regionalni zvaničnik Fransoa-Savije Loš.

Јedna osoba i dalje se vodi kao nestala u Antibu, dvije osobe su nestale u Kanu, a jedna osoba u Mandelije la Napulu, u kojem je sedam lica izgubilo živote kada su pokušali da izvezu automobile iz garaža.

"Prizor je apokaliptičan", izjavio je gradonačelnik Mandelije la Napula Anri Leroj i dodao da su hiljade vozila i dalje poplavljene te upozorio da bi moglo biti još žrtava.

U gradu Bio, udaljenom oko 40 kilometara od Monte Karla, gdje se troje ljudi udavilo u staračkom domu, stotine policajaca u ronilačkim odjelima i sa motornim testerama angažovano je na uklanjanju drveća i ruševina oko rijeke.