latinica  ћирилица
05/10/2015 |  13:29 | Autor: SRNA

Crna Gora: Azilantima otvoriti tržište rada

Novi zakon o azilu u Crnoj Gori obezbijediće pristup tržištu rada svima koji traže azil u ovoj zemlji, rekla je načelnik Direkcije za azil u Ministarstvu unutrašnjih poslova Sandra Bugarin.

Novi zakon trebalo bi da uvede i mehanizme za sprečavanje zloupotreba sistema i sankcionisanje takvog ponašanja. Parlament bi ovaj zakon, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU, trebalo da usvoji do kraja godine.

Bugarinova je rekla da će standardi preuzeti iz međunarodnih dokumenata i konvencija uticazi na izmjene pravnih propisa i uvesti novine u crnogorski sistem azila.

Ona je istakla da novi zakon uvodi obaveznu sudsku zaštitu, a lica sa odobrenom zaštitom imaće isto pravo na zdravstvenu i socijalnu zaštitu i obrazovanje kao i crnogorski državljani.

"Lica sa odobrenom zaštitom uživaće sva prava kao crnogorski državljani i biće u potpunoj nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja koje ima obavezu da im obezbijedi smještaj u trajanju od dvije godine i da donese Plan integracije koji osigurava licima potpuno uključenje u crnogorsko društvo", navela je Bugarinova.