latinica  ћирилица
05/10/2015 |  15:14 | Autor: RTRS

Malešević: Strategijom omogućiti kvalitetniji obrazovni sistem

Strategija razvoja obrazovanja Republike Srpske za period od 2015. do 2020. godine treba da omogući podizanje stvaralačkih i proizvodnih kapaciteta cjelokupnog društva, ali i da se prilagodi potrebama tržišta rada.
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević gost Dnevnika plus - Foto: Screenshot
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević gost Dnevnika plusFoto: Screenshot

Ova strategija predviđa promjene u predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju. U Republici Srpskoj su prisutne demografske, ekonomske i promjene na tržištu rada. Strateški cilj je da se obrazovni sistem prilagodi realnom stanju u kojem se nalazi naše društvo, istakao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, u emisiji "Zajednički talas" Radija Republike Srpske.

- Neki od bitnih ciljeva ove strategije jeste da se u predškolskom obrazovanju poveća broj djece koja pohađaju ove ustanove. Trenutno je taj broj veoma mali i ovom strategijom je predviđeno povećanje. Takođe, predviđeno je konstantno stručno usavršavanje nastavnika u predškolskim ustanovama. U osnovnom obrazovanju moramo više da ulažemo u modernizaciju nastave i u opremanje škola informatičkom tehnologijom. Planiramo uvođenje male mature u osnovne škole, što bi trebalo da utiče na kvaliitet upisne politike u srednjim školama. U srednjim školama moramo povećati kvalitet opšteg, umjetničkog i stručnog obrazovanja - rekao je Malešević.

U visokom obrazovanju glavni cilj je naučno – istraživački orijentisano visoko obrazovanje, kao i povezivanje visokog obrazovanja sa tržištem rada.

- Ono što je povezano sa strategijom, a veoma je važno, jeste donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju. Radna verzija ovog zakona već postoji. Ono što bi se trebalo promijeniti jeste da će način licenciranja studijskih programa postati rigorozniji. Nećemo dozovoliti da se izmišljaju novi studijski programi, jer ne želimo da školujemo kadar koji neće biti prepoznat na tržištu rada. Mi smo i ove godine preduzeli određene mjere, tako što smo neke studijske program uklonili sa budžeta, a neki će biti manje prisutni - naveo je ministar.

Realizacija strategije će zavisiti od ekonomskih mogućnosti Republike Srpske. Ministar ističe da Vlada ima sredstva da realizije glavne ciljeve i da se očekuje od Narodne skupštine Republike Srpske da već na narednoj sjednici usvoji nacrt ove strategije, kako bi se što prije počelo sa realizacijom zacrtanih ciljeva.