latinica  ћирилица
05/10/2015 |  15:59 | Autor: RTRS

Trebinje- Počela gradnja "Grada sunca" (VIDEO)

Izgradnji "Grada sunca" kod Trebinja i zvanično je počela.
Trebinje:"Grad sunca" - početak radova - Foto: SRNA
Trebinje:"Grad sunca" - početak radovaFoto: SRNA

Investitor Rodoljub Drašković u saradnji s preduzećem Hidroelektrane na Trebišnjici, u prvoj fazi projekta na površini od 80 hektara, gradiće akva-park sa bazenom olimpijskih dimenzija. Planirana je gradnja sportskih i turističkih objekata, a u saradnji s proslavljenim filmskim režiserom Emirom Kusturicom, biće izgrađen i filmski grad. 

U "Gradu sunca" biće izgrađen i hotel sa šest zvjezdica, staza za Formulu jedan, biciklistička i trim staza, hala sportova sa otvorenim terenima, golf tereni, aerodrom i brojni drugi sadržaji, naveo je Drašković. Izgradnjom "Grada sunca" Trebinje će postati grad kulture, filma i grad turizma.

Srpski režiser Emir Kusturica ocijenio je da će realizacijom ovog projekta Trebinje u potpunosti dobiti novi izgled i značaj regionalnog centra. Prema njegovim riječima, Drašković je počeo jednu "pozitivnu avanturu" u koju bi trebalo da se uključe i
država, ali i svi drugi.

Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici Gordan Mišeljić naveo je da je ovo preduzeće prepoznalo značaj investicije i da će u svakom smislu podržati ovaj projekat. Naglasio je da će se pokušati da iz trebinjskog jezera izvade Most kralja Aleksandra, kako bi upotpunili kompletnu sliku projekta.

U prvoj fazi projekta koja bi trebalo da bude završena za godinu dana, biće investirano 20 miliona evra. Očekuje se da po završetku cijelog projekta "Grad sunca", do 2019. godine bude zaposleno oko 1.500 radnika. Projekat će graditi firma Svislajon grading.