latinica  ћирилица
05/10/2015 |  16:05 | Autor: RTRS

Vučić: Balkan tranzit ili krajnje odredište migranata - saradnja rješenje (VIDEO)

Nema zajedničkog evropskog stava, ni odgovora na pitanje koje će zemlje biti krajnji cilj migranata, i da li će zemlje Balkana biti tranzitne ili će postati njihovo krajnje odredište, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić, otvarajući u Beogradu konferenciju o izbjegličkoj krizi.
Vučić na regionalnoj konferenciji o izbjegličkoj krizi (foto: Tanjug/Screenshot) -
Vučić na regionalnoj konferenciji o izbjegličkoj krizi (foto: Tanjug/Screenshot)

Budućnost je u saradnji i razmjeni inoforamcija, a ne u žičanim ogradama. Nisam srećan kada vidim da je svaka izborna kampanja dobar povod da se nacionalizam iskoristi kao adut za glas više, što je politika prošlosti, rekao je Vučić.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je neizostavno da se moraju  riješiti sva otvorena bilaterarna pitanja sa susjedima kako bi proizveli održivu stabilnost na Balkanu.

"Bez potrebe, bar ne na veliko, pristustvo eksternog medijatora", kaže Vučić. 

Premijer Srbije je podsjetio da su od početka godine kroz Srbiju prošla 172.402 migratna, što je 7,4 odsto više nego prošle godine.
"Ovo nije događaj koji će brzo proći. U njemu učestvujemo svi, radeći pripreme za koje smo se opredjelili ljudski podnoseći ono što možemo da pomognemo", kaže Saša Јanković, ombudsmen Srbije.

Šef delegacije EU u Srbije Majkl Davenport smatra da izbjeglička kriza nije samo evropska, iako je EU do sada snosila najveći teret. Riječ je o potpunom uništenju jednog naroda i njegovog kulturnog nasljeđa, zašto treba angažovanje šire društvene zajednice, kaže Davenport.
"Rješenja se moraju tražiti u regionu uz globalno međunarodno angažovanje SAD ili Rusije"istakao je Davenport.

Za sada je Srbija tranzitna zemlja i ne osjeća toliko teret prilivom migranata, ali ako Hrvati zatvore granicu, a dolazi zima, Srbija će se naći u problemu. 

"Mi ćemo imati ozbiljan problem , Јer će mnogo ljudi ostati ovdje duže vremena, potrošiće novac i onda će otići na budžet", rekao je Radoš Đurović iz  Centra za pomoć tražiocima azila.

Zatvori li Hrvatska granice, procjenjuje se da će migranti biti prisiljeni da potraže nove rute do zemalja EU, najvjerovatnije preko Bosne i Hercegovine do Hrvatske, ili preko Rumunije.