latinica  ћирилица
05/10/2015 |  17:32 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad- Festival šumskih plodova

Planina Lisina, kod Mrkonjić Grada, tokom cijele godine nudi mnoštvo šumskih plodova koji nisu dovoljno iskorišćeni. U malom planinskom selu Šibovi održan je festival šumskih plodova, koji osim druženja u prirodi za cilj ima i promociju turističke ponude.
Mrkonjić Grad: Festival šumskih plodova - Foto: RTRS
Mrkonjić Grad: Festival šumskih plodovaFoto: RTRS

Planina Lisina izuzetno je bogata šumskim plodovima, ljekovitim biljkama i gljivama. Utvrđeno je da na ovoj planini raste oko 1.500 različitih vrsta gljiva, što ovaj lokalitet svrstava u najbogatiji gljivarski rezervat u Evropi. Rukovođeni tim bogatstvom, Udruženje građana "Široki brijeg" i ove godine organizavalo je nesvakidašnji festival.

 "Nam je glavno da se na ovaj lokalitet izvede stanovništvo" , kaže predsjednik Udruženja "Široko vrelo" Šibovi, Slobodan Ćoćkalo.

Uz ljubitelje prirode iz Mrkonjić Grada u pohode Lisini došli su i članovi Planinarskog-ekološkog društva "Vidik".

Na ovoj planini ima oko stotinjak ljekovitog bilja.

 Festival šumskih plodova

"Јa nikada ne kupujem čajeve", kaže članica Planinarsko-ekološkog društva "Vidik" Branka Ćoćkalo.

Manifestacija u Šibovima osim druženja u prirodi i sakupljanja šumskih plodova ima za cilj obagaćivanje turističke ponude mrkonjićke opštine.

Predsjednik Skupštine opštine Mrkonjić Grad, Milenko Milekić je istakao da na taj način nastoje da obogate turističku ponudu i da su zato organizovali i ove  dane gljiva.

Za učesnike festivala organizovana su sportska takmičenja u tradicionalnim narodnim sportovima. Time su prekratili vrijeme do ručka gdje je glavna poslastica bio vojnički pasulj i čorba od gljiva.