latinica  ћирилица
05/10/2015 |  17:33 | Autor: RIA-Novosti

ISIL bježi pred sirijskom vojskom i ruskim avionima

Najmanje tri hiljade džihadista Islamske države i militantne grupe Al-Nusre pobjeglo je iz Sirije prema Јordanu, javila je ruska agencija RIA pozivajući se na izvor iz vojske.
ISIL - Foto: Screenshot/YouTube
ISILFoto: Screenshot/YouTube

"Bježe pred sirijskom vojskom, koja napreduje na svim frontovima i pred ruskim vazdušnim snagama", kaže izvor.

Naime, sirijska vojska je juče napala militante u predgrađima Damaska i pokrajinama Deir Ežor i Homs, kao i njihove položaje nedaleko od istorijskog grada Palmire koju ISIl-ovci mjesecima sistematski uništavaju, a artefakte prodaju na crnom tržištu dragocjenosti i umjetnina.

U Deir Ežor ubijeno je otprilike 160 militanata, a u akcijama u blizini Homsa i Palmire usmrćeno je 17 džihadista.

Sirijske vazdušnje snage jutros su bacale letke na jugu pokrajine Hama u kojima su teroriste pozvali na predaju, a civile na početak velike vojne akcije. Leci su bačeni i na području Rastana i Tabliseha, koje trenutno kontrolišu ISIl i DŽabhat al-Nusra.

Ruska akcija oslobađanja Sirije započela je 30. septembra. Tada je više od 50 ruskih aviona i helikoptera, uključujući Su-24M, Su-25 i Su-34, započelo precizne udare na zahtjev sirijskog predsjednika Bašar al Asada. Gađali su područja Islamske države, piše Sputnik. Ranije tog dana parlament je podržao slanje zračnih snaga u Siriju.

Rijad Hadad, sirijski ambasador u Rusiji rekao je da su snage sirijske vojske, uz podršku ruskih aviona, izvršile napade protiv terorista, a ne političkih protivnika ili civila.