latinica  ћирилица
05/10/2015 |  17:56 | Autor: TANЈUG

Srbija za očuvanje prava na veto u SB UN

Stav Beograda je da je potrebno sačuvati pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, rekao je danas ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić, a kao veliki svjetski problem, koji nije zaobišao ni Srbiju, on je istakao izbjegličku krizu.

"Moramo da poštujemo i slijedimo osnovne principe Povelje UN. U tom smislu potrebno je da se održi pravo veta", naveo je Terzić dodajući da se "ne smiju izvršavati operacije mimo SB UN", prenijela je agencija Tas s.
 Terzić je istakao primjer NATO bombardovanja Јugoslavije 1999. godine, rekavši da je "to učinjeno uz zaobilaženje SB UN".
 Ambasador Srbije ocijenio je da ilegalni migranti predstavljaju veliku prijetnju po Evropu i cijeli svijet i naglasio da je Srbija žrtva talasa ilegalnih migranata i da je spremna da sarađuje sa svim državama na rešavanju tog pitanja, za šta joj je neophodna pomoć drugih zemalja.
 Upitan da li postoje planovi da se otvori izbjeglički kamp u Srbiji, on je rekao da Beograd još nije primio takav zahtjev, ali da će, ukoliko takav zahtjev bude upućen, to predstavljati veliki socijalni i ekonomski izazov za Srbiju.