latinica  ћирилица
05/10/2015 |  18:10 | Autor: SRNA

Vlada o zakonskim rješenjima za osnivanje sudova i tužilaštava u RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.
Banja Luka: Vlada RS - sjednica - Foto: SRNA
Banja Luka: Vlada RS - sjednicaFoto: SRNA

Ovim zakonom uređuje se osnivanje, organizacija, nadležnost posebnih organizacionih jedinica tužilaštva, suda i drugih organa u Republici Srpskoj, ovlašćenja ovlašćenih službenih lica i uređuju uslovi radi efikasnog otkrivanja i krivičnog gonjenja i suđenja učiniocima krivičnih djela određenih ovim zakonom.

Ovaj zakon se donosi radi efikasnog suzbijanja koruptivnih krivičnih djela, organizovanog kriminala, najtežih oblika privrednog kriminala i drugih krivičnih djela određenih ovim zakonom.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o oružju i municiji kojim se uređuje nabavljanje, držanje, nošenje i oduzimanje oružja, bitnih dijelova oružja, municije, izdavanje i oduzimanje isprava o oružju, promet i prevoz oružja i municije, popravljanje i prepravljanje oružja, kolekcionarstvo, posredništvo, kao i civilna strelišta i vođenje evidencija o oružju i municiji.

Razlozi za donošenje novog zakona o oružju i municiji sadržani su u potrebi da se u tekst zakona ugrade odredbe koje se odnose na legalizaciju oružja i amnestiju od odgovornosti. Zakon o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja u Republici Srpskoj bio je u primjeni do 31. decembra 2014. godine.

Prestankom primjene tog zakona nije prestala potreba za legalizacijom oružja i za daljim prikupljanjem zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, oružja i municije jer je činjenica da se na području Republike Srpske oružje i minsko-eksplozivna sredstva i dalje nalaze u nelegalnom posjedu građana, a ugradnjom navedenih odredaba, prvenstveno se nastoji podići bezbjednost lica i imovine na što viši nivo.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o stečaju kojim se uređuju predstečajni i stečajni postupak, pravne posljedice otvaranja i sprovođenja predstečajnog i stečajnog postupka, reorganizacija stečajnog dužnika nesposobnog za plaćanje na osnovu stečajnog plana i međunarodni stečaj. Donošenje ovog zakona predviđeno je Ekonomskom politikom Vlade Republike Srpske i Programom rada Vlade Republike Srpske za 2015. godinu.

Razlozi za donošenje novog Zakona o stečaju proizašli su iz potrebe rješavanja insolventnosti privednih subjekata u vremenu izrazite ekonomske krize, kao i drugih problema koji su se pojavili u dosadašnjoj primjeni zakona, navodi se u saopštenju.

Usvojena je i informaciju o uloženim sredstvima Srpske u Centralnu banku BiH. Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da održi sastanak sa članovima Upravnog odbora Centralne banke BiH radi blagovremenog upoznavanja i sveobuhvatnog informisanja o pitanjima iz razmatrane informacije. Cilj je, navodi se u saopštenju, očuvanje zakonom utvrđene uloge i nesmetanog ostvarenja osnovnih zadataka Centralne banke BiH u finansijskom sektoru BiH, te zaštita interesa Republike Srpske.

Vlada je usvojila i informaciju o zahtjevu radnika privrednog društva "Famos - Fabrika motora Sarajevo" AD Istočno Sarajevo za ostvarivanje prava na novčanu naknadu kod Zavoda za zapošljavanje Srpske. Iz Biroa Vlade je saopšteno da se preporučuje republičkom Zavodu za zapošljavanje da radnicima tog preduzeća kojima je prestao radni odnos i koji su prijavljeni u Zavodu omogući ostvarivanje prava na novčanu naknadu za nezaposlene, što je u skladu sa odlukom Vlade od 29. jula.

Vlada je usvojila informaciju o realizaciji posebnog programa subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove za period od 1. januara do 15. septembra ove godine. Za ove namjene u 2015. godini obezbijeđeno je 1.500.000 KM. Ukupan broj dodijeljenih subvencija od početka realizacije ovog programa, od 2008. godine, uključujući i posljednji raspisani konkurs, iznosi 2.617.

Na ovaj program, od 2008. godine pa do kraja 2015. godine, biće utrošeno oko 5.800.000 KM.