latinica  ћирилица
05/10/2015 |  19:08 | Autor: Vijesti

CG: Protesti i po gradovima- Nikšić, Budva i Danilovgrad

U Podgorici se pred zgradom Skupštine Crne Gore već osmu noć organizuju protesti Demokratskog fronta. Okupljenima se, kao i prethodnih noći, obraćaju govornici iz više gradova Crne Gore.
Protesti po gradovima u Crnoj Gori (foto:Svetlana Mandić ) - Foto: vijesti.me
Protesti po gradovima u Crnoj Gori (foto:Svetlana Mandić )Foto: vijesti.me

Lideri DF-a su 27. septembra saopštili zahtjeve koji su upućeni predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću i poslanicima u crnogorskom parlamentu. Demokratski front i iskrena opozicija neće učestvovati u daljem radu lokalnog parlamenta u Mojkovcu, Nikšiću i Budvi. To je poručeno sa protestne šetnje u tom gradu.

Uz transparent “Sloboda traži ljude“, crnogorsku zastavu, pištaljke i povike “Milo lopove, “Hoćemo izbore“ više stotina opozicionara prošetalo je u Nikšiću od Trga Šaka Petrovića do zgrade Opštine gdje je Јanko Milatović, predsjednik nikšićkog OO Nove, pročitao zahtjeve.

“Tražimo da se na nivou naše Opštine uspostavi prelazna vlast sastavljena od svih parlamentarnih subjekata kako bi se naredne godine zajedno sa parlamentarnim izborima održali lokalni vanredni izbori“, pročitao je zahtjeve dok su okupljeni protestanti skandirali “Ostavke“ i “Napolje“.

Kazao je da Demokratska partija socijalista kroz “zloupotrebu sredstava uporno krši procedure i krade izbore u opštini, tako da oni koji se predstavljaju danas kao vlast imaju problematičan i sumnjiv legitimitet koji treba preispitati na poštenim izborma“.

Zahtjevi će, kazao je Milatović, biti predati opštinskoj administraciji, a u četvrtak je zakazao novo okupljanje u gradu pod Trebjesom uz zahvalnost policiji na “asistenciji prilikom protestne šetnje“.

Sa demonstrantima je bio i Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije, a za vrijeme šetnje ulice kojim su prolazili opozicionari bile su zatvorene za saobraćaj dok je protest obezbjeđivala policija.

Oko 100 Danilovgrđana okupilo se danas ispred crkve Svete Tekle, odakle su, nastavili šetnju do zgrade Opštine, gdje su podržali zahtjeve koji su čelnici Demokratskog fronta saopštili 27. septembra u Podgorici.

Demokratski front i iskrena opozicija neće učestvovati u daljem radu lokalnog parlamenta u Mojkovcu. To je poručeno sa protestne šetnje u tom gradu.

Kako je kazao predsjednik DŠ Miloje Zejak svim opozicionim odboricima narednih dana biće upućen poziv da napusti lokalni parlament, “kako bi zajednički delegitimisali vlast koja je uspostavljena na izbornoj krađi.“ Takođe, zahtijevaće se i uspostavljanje prelazne vlasti u toj opštini.