latinica  ћирилица
05/10/2015 |  19:26 | Autor: TANЈUG

Dio saudijskog sveštenstva poziva na džihad protiv Asada

Desetak islamskih sveštenika iz Saudijske Arabije pozvali su arapske i muslimanske zemlje da "daju svu moralnu, materijalnu, političku i vojnu" podršku za džihad (sveti rat) protiv sirijske vlade predsjednika Bašara al-Asada i njenih iranskih i ruskih pomagača.
Saudijska Arabija - Foto: REUTERS
Saudijska ArabijaFoto: REUTERS

Mada sveštenici koji su potpisali izjavu preko Interneta nisu povezani sa saudijskom vladom, njihov oštar sektaški i anti-hrišćanski jezik održava rastuće nezadovoljstvo među Saudijcima zbog ruskog i iranskog učešća u sirijskom građanskom ratu, prenio je Rojters.
 Saudijska Arabija je, napominje Rojters, zajedno sa Turskom i i drugim zalivskim državama, najveći pobornik pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, ali je i zabrinuta usponom džihadističkih grupa među opozicijom.
 Saudijski avioni su se pridružili vazdušnim napadima protiv Islamske države  u Siriji, a vlada je odredila dugogodišnje kazne zatvora za one koji podržavaju ID.
 Rojters napominje da je sukob u Siriji dio šire borbe za regionalnu premoć između sunitske Saudijske Arabije i šiitskog Irana, što je povećalo sektaški bijes širom Bliskog istoka i privuklo religijski motivisane strane borce na obje strane.
 Muslimansko sveštenstvo u Saudijskoj Arabiji, povezano sa vladom u Rijadu, ranije je već odredilo džihad protiv Sirije, ali je osudilo ID i Al Kaidu.