latinica  ћирилица
05/10/2015 |  20:39 | Autor: TANЈUG

Ruski avioni u turskom vazdušnom prostoru zbog vremenskih uslova

Ruski borbeni avion "Su-30" nakratko je prije dva dana ušao u vazdušni prostor Turske zbog loših vremenskih uslova, saopštilo je večeras rusko Ministarstvo odbrane.
Ruski avioni u napadu na ID (foto: http://sputniknews.com/) -
Ruski avioni u napadu na ID (foto: http://sputniknews.com/)

U saopštenju ministarstva se navodi da je avion na samo nekoliko sekundi ušao u turski vazdušni prostor.

"Taj incident se dogodio zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Nema potrebe za razvijanjem nekih teorija zavjere", navodi se u saopštenju, prenijela je agencija AFP.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je izjavio da je Moskva ovaj incident nazvala greškom i dodao da je miješanje Rusije u sukob u Siriji dovelo do eskalacije krize.

U intervjuu za kanal HaberTurk, Davutoglu je rekao i da Turska ima jasna pravila kada je u pitanju povreda njenog vazdušnog prostora, ko god da to učini, prenio je Rojters.

"Turske oružane snage imaju jasnu instrukciju. Čak i da je to ptica u letu, biće presretnuta", istakao je Davutoglu.

Ranije danas, tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je, prije dve dana, u blizini sirijske granice, ruski vojni avion povrijedio vazdušni prostor te zemlje, zbog čega je tursko vazduhoplovstvo uputilo dva aviona F-16 da ga presretnu.

Ministarstvo je pozvalo ruskog ambasadora u Ankari da bi uložilo demarš zbog povrede turskog vazdušnog prostora, navodi se u saopštenju postavljenom na internetu.