latinica  ћирилица
05/10/2015 |  21:14 | Autor: TANЈUG

BP kažnjen sa 21 milijardu dolara zbog ekološke katastrofe

Britanski energetski gigant Britiš petroleum platiće rekordnih 20,8 milijardi dolara kako bi podmiro zahtjeve američke vlade zbog štete koje je izazvalo izlivanje nafte 2010. godine u Meksičkom zalivu, izjavila je šefica američkog ministarstva pravde, Loreta Linč.

- Ova istorijska odluka je snažan i dostojan odgovor na najgoru ekološku katastrofu u američkoj istoriji - rekla je Linč.

- Britiš petroleum je dobio kaznu koju zaslužuje, a koja istovremeno obezbjeđuje neophodnu kompenzaciju za štete nanijete životnoj sredini i privredi zalivskog regiona - dodala je ona.

Do jedne od najgorih ekoloških katastrofa koje su zadesile SAD dovela je eksplozija na bušotini Dipvoter horajzon, u kojoj je poginulo 11 ljudi, nakon čega su se milioni barela nafte izlili u vode Zaliva.

Bilo je potrebno 87 dana da se zaustavi curenje nafte na oko 1.500 metara ispod nivoa mora na obali Luizijane.

- S ovom nagodbom, savezne, državne i lokalne samouprave i zajednice zalivskog priobalja imaće sredstva da naprave značajan napredak u pravcu obnavljanja ekosistema, privrede i preduzeća u regionu - rekla je ministarka trgovine Peni Priker.

Ovo je najveća nagodba s jednim entitetom u istoriji američkog pravosuđa.

Odluka saveznog suda uključuje, između ostalog, sljedeće uplate BP: 5,5 milijardi dolara kazne po Zakonu o čistoj vodi, što je najveća civilna kazna u istoriji prava o životnoj sredini, a većina tih sredstava biće usmjerena u obnovu.

Osim toga, 8,1 milijardi dolara je predviđeno za štetu nanijetu prirodnim resursima, što uključuje i jednu milijardu dolara za koju se BP već obavezao da će platiti za rano saniranje štete, a platiće i još 700 miliona dolara ako su utvrde dodatne štete načinjene prirodnim resursima.

Sud je razrezao i 600 miliona dolara kazne na ime drugih potraživanja, uključujući troškove procjene štete nanijete prirodnim resursima i druge rashode.

Britanski energetski div je već ušao u zasebne sporazume, prema kojima će platiti 4,9 milijardi dolara vlastima pet zemalja Zaliva, i do jedne milijarde dolara stotinama organa lokalnih samouprava na ime potraživanja za ekonomske štete koje su pretrpjeli usljed izlivanja nafte.