latinica  ћирилица
06/10/2015 |  18:54 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH kupuje automobil vrijedan više od 200.000 KM! (VIDEO)

Uoči posljednjih izbora, i neposredno nakon njih, iz zajedničkih bh. institucija gromoglasno su najavljivani novi zakonski i podzakonski akti o smanjenju plata, prinadležnosti i rastrošnosti uopšte. Najavljivane su i velike uštede u bh budžetu.
Novi automobil u BiH institucijama - Foto: RTRS
Novi automobil u BiH institucijamaFoto: RTRS

Godinu kasnije – po svemu sudeći, ostalo je na najavama. Ili na papiru. Predsjedništvo BiH raspisalo je oglas za kupovinu automobila u vrijednosti astronomskih 171.000 maraka- i to bez PDV-a.

Prethodno su od Savjeta ministara zatražili i dobili - izuzeće iz Pravilnika o nabavci službenih automobila za zajedničke institucije, koji je na snazi tek od početka godine.

Tim pravilnikom limitirana je nabavna vrijednost automobila za potrebe izabranih i imenovanih zvaničnika u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti. Probirljivim članovima Predsjedništva, očigledno, ta limitiranost nije odgovarala.

Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, trebalo je da uvede red i donese uštede, ali tek što je stupio na snagu- zasmetao je. I to vrhu izvršne vlasti.

Visoka klasa automobila nabavne vrijednosti do 130.000 maraka nije zadovoljavala njihove istančane prohtjeve. Obratili su se svojim stranačkim sljedbenicima, koji sjede u Savjetu ministara. A oni šefovima, a šta bi drugo, već ispunili želju i izbrisali Predsjedništvo BiH iz Pravilnika, na sjednici održanoj sredinom septembra. Koji dan kasnije osvanuo je oglas.

Predsjedništvo BiH kupuje novu limuzine vrijednosti do 171.000 maraka. Sa PDV-om oko 2000.000. ili 70.000 više od korigovanim im Pravilnikom, dozvoljenog limita. Oglas je još otvoren.

U Predsjedništvu ne trpe. Ali ćute. Ne otkrivaju za čije potrebe se, novcem uzetim od građana, kupuje nova limuzina. Sva tri člana, bar sudeći prema trenutnom voznom parku ljubitelji su Audija. I to osmice. Automobili su u odličnom stanju sa masažerima na sjedištima i savremenim bezbjednosnim, navigacijskim i medija sistemima, između ostalog! Posljednja kupljena osmica, ona je u kojoj se vozi Bakir Izetbegović.

Koštala je 213.000 maraka. Nezvanično, nova limuzina namijenjena je Draganu Čoviću, koji se ne tako davno oduševljavao skromnošću poglavara Rimokatoličke crkve i Ford fokusom kojim se papa Franjo vozio kroz Sarajevo.

Bilo da je nova limuzina namijenjena Čoviću ili nekom drugom članu Predsjedništva, papina upozorenja o senzibilnosti vlasti prema gladnima trajala su nešto druže od njegove posjete Sarajevu.

Upravo 20.000 korisnika javne kuhinje, više od pola miliona nezaposlenih, i više od pola građana BiH na ivici egzistencije. A vlast se i dalje ponaša po principu što dublji džep to deblji obraz.

I nije rastrošno Predsjedništvo nikakav izuzetak. Naprotiv. Njihovim stopama već su krenuli drugi. Kancelarija za reviziju finansijskog poslovanja, koja deceniju upozorava na prekomjerno trošenje novca, zatražila je izuzeće iz svih limitirajućih Pravilnika.

U suprotnom biće to kažu, udar na njihovu nezavisnost. Na sličan način, nezavisnost štite u Upravi za indirektno oporezivanje, Obavještajnoj agenciji, i gle čuda, u Tužilaštvu BiH.

Tužiocu Goranu Salihoviću, uz AUDI i Tuareg, koji su plaćeni 103.000 odnosno 113.000 maraka, potrebno je još ni manje ni više nego 30 specijalnih vozila, kako navodi u zahtjevu koji je u našem posjedu.

Od toga čak 10 specijalaca – vrijedno je do 100.000 maraka. Specijalcima i njihovim specijalnostima - u BiH očigledno nikad kraja.