latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:38 | Autor: SRNA

Sidnej: U antiterorističkoj operaciji uhapšene četri osobe

Antiteroristička jedinica australijske policije istražuje ubistvo policijskog računovođe Kurtisa Čenga i u toku je ispitivanje četiri uhapšene osobe, saopštio je izvor iz policije Novog Јužnog Velsa.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni mladići uzrasta od 16 do 22 godine bili uključeni u planiranje ubistva Čenga nakon što je on napustio policijsku stanicu u Zapadnom Sidneju, u petak 2. oktobra.

Ovo je najveća antiteroristička operacija na prostoru Australije u proteklih više od godinu dana.

Policija je na licu umjesta ubila napadača tinejdžera Farada Halila Mohameda DŽabara, koji je rođen u Iranu i iračko-kurdskog je porijekla.

Inspektori su, takođe, alarmirali tursku policiju da pokrene potragu za napadačevom petnaestogodišnjom sestrom, koja je dan prije napada napustila Australiju.

Australija je više fokusirana na bezbjednost nego na socijalnu koheziju i uključenost te je incident izazvao zabrinutost javnosti zbog porasta radikalizma među nezadovoljnom omladinom.

"Pretpostavljamo da je u pitanju akt terorizma i takođe pretpostavljamo da bi četiri uhapšene osobe mogle imati neka saznanja o tome“, izjavila je zamjenik komesara policije u Novom Јužnom Velsu Ketrin Burn.

Burnova je dodala da policija pretpostavlja da je bilo nekih ideoloških, vjerskih ili političkih motiva koji su uticali na petnaestogodišnjaka da izvrši tako stravičan zločin.

DŽabar nije bio pod policijskim nadzorom i nije smatran za prijetnju, ali neki od uhapšenih su bili u fokusu prošlogodišljih antiterorističkih racija. Sedamnaest osobaprivedeno je prošle godine u akciji za koju policija tvrdi da je spriječila plan "odsijecanja glava".

Najnovije racije izvršene su dan nakon što je policija uhapsila sedamnaestogodišnjeg dječaka koji se tereti za krivično djelo "korišćenja društvenih medija u svrhu maltretiranja i zastrašivanja drugih". Uhapšeni mladić je pohađao istu školu kao DŽabar.

Policija je, takođe, obišla i džamiju u koju su odlazili uhapšeni, ali nije ustanovila nikakvu povezanost između džamije i napada. Iako ne postoji nikakav dokaz da je DŽabarova sestra povezana sa napadom, policija je ipak željela da sa njom razgovara.

Australija se nalazi u stanju pojačane pripravnosti zbog povećanog rizika od napada među domaćim radikalima.

U protekloj godini su se dogodila dva veća incidenta i to ubistvo tinejdžera koji je nožem nasrnuo na dvojicu policajaca i ubistvo naoružanog otmičara i dvoje talaca u kafiću.

Australijski premijer Majk Berd saopštio je da policija sa školama sprovodi zajedničke aktivnosti protiv radikalizacije.

"Bez sumnje moramo da uradimo više", izjavio je Berd.