latinica  ћирилица
07/10/2015 |  10:56 | Autor: SRNA

Osnivanje zadruga - spas za sela u Srbiji

Novi zakon o zadrugama koji bi tokom jeseni trebalo da bude usvojen u Skupštini Srbije podstaći će otvaranje novih i razvoj "starih" zadruga sa društvenom imovinom, a poljoprivrednici se nadaju i oživljavanju sela.
Selo u Srbiji - Foto: B92
Selo u SrbijiFoto: B92

Prema Nacrtu zakona, zemljoradničku ili bilo koju drugu zadrugu u Srbiji ubuduće će moći da formira samo pet osoba sa malim ulogom.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine ističu da Srbija, koja ima dugogodišnju tradicija zadrugarstva, može da parira i najrazvijenijim zemljama EU.

Savjetnik za ruralni razvoj u Ministarstvu Vlado Kovačević kaže da će zakon omogućiti jednostavno osnivanje zadruga, poslovanje sa niskim administrativnim troškovima i definisati jasne imovinske odnose unutar zadruga, a regulisaće i nagomilane višegodišnje probleme stare zadružne imovine.

"Sve to predstavlja dobar temelj za razvoj starih zadruga i osnivanje novih", ističe Kovačević.

Predsjednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da je potrebno da se zadruge ponovo reafirmišu, što bi bio spas za selo.

Mihailović je podsjetio da su zadruge i udruženi poljoprivredni proizvođači gradili sve što postoji u selima.

Poljoprivrednik Vladimir Teofilović naveo je da zadruga treba da pomogne u osnaživanju sela i razvijanju poljoprivredne proizvodnje.

Srbija ima 1.502 zadruge, a samo poneki njihov magacin nije prazan.