latinica  ћирилица
07/10/2015 |  13:14 | Autor: B92

Dodijeljen Nobel za hemiju

Nobelova nagrada za hemiju za 2015. dodijeljena je danas Šveđaninu Tomasu Lindalu, Amerikancu Polu Modriču i američkom naučniku turskog porijekla Azizu Sankaru, za njihov rad na obnovi DNK što se može primijeniti u liječenju raka.
Dodjeljena Nobelova nagrada za hemiju 2015 - Foto: AP
Dodjeljena Nobelova nagrada za hemiju 2015Foto: AP

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da je njihov rad dao fundamentalna znanja o tome kako funkcioniše živa ćelija.

- Njihova otkrića upotrebljena su između ostalog za razvoj novih načina liječenja raka - navela je akademija.

Lindal (77) je grupni lider emeritus na institutu Francis Krik i direktor emeritus za istraživanje raka u Laboratoriji Kler Hol u Velikoj Britaniji.

Modrič, rođen 1946, je istraživač na Medicinskom institutu Hauard Hjus na medicinskom fakultetu Univerziteta Djuk u Sjevernoj Karolini u SAD.

Sankar (69) je profesor na Univerzitetu medicine Čapel Hil u Sjevernoj Karolini.

Oni će podijeliti nagradu od osam miliona švedskih kruna (oko 960.000 dolara), koja će im biti uručena 10. decembra na godišnjicu smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela, koji je umro 1896.

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počela je u ponedjeljak u Stokholmu nagradom za medicinu. Јuče je dodijeljena nagrada za fiziku, a sutra, u četvrtak, 8. oktobra biće proglašen dobitnik nagrade za književnost.

Nobelova nagrada za mir biće objavljena u Oslu u petak 9. oktobra, a za ekonomiju u ponedjeljak 12. oktobra.