latinica  ћирилица
07/10/2015 |  13:26 | Autor: TANЈUG

Bagdad će od Moskve tražiti udare po ID u Iraku?

Irak će možda uskoro zatražiti ruske vazduhoplovne udare po grupi Islamska država na njenom tlu, i želi da Moskva ima veću ulogu od SAD u ratu protiv militantnih grupa, rekao je predsjednik parlamentarnog odbora za odbranu i bezbjednost Hakim al-Zamili.
Ruski borbeni avioni (foto: Twitter @RT_com) -
Ruski borbeni avioni (foto: Twitter @RT_com)

Zamili je rekao za Rojters da smatra da će u narednih nekoliko dana ili nedjelja Irak biti prinuđen da zatraži od Rusije vazdušne udare, i to u zavisnosti od ruskih uspjeha u Siriji.

Agencija je prenijela da iračka vlada i moćne šiitske milicije koje podržava Iran, smatraju da vojni udari koalicionih snaga koje predvode SAD, nemaju efekta.

Islamska država kontroliše trećinu teritorije Iraka. Ruski vazdušni napadi u Siriji, povećali su nadu u Bagdadu da bi Rusija mogla da bude bolji partner protiv ekstremnih grupa.

Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko, rekla je juče da će Rusija razmotriti širenje vazdušnih napada protiv terorista u Siriji i na Irak, ukoliko primi takav zahtjev iz Bagdada.

Rusija je prije šest dana pokrenula vojne operacije protiv Islamske države u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.