latinica  ћирилица
07/10/2015 |  13:39 | Autor: SRNA

Sarajevo: Služena liturgija u Staroj crkvi

U Staroj crkvi u Sarajevu danas je, na praznik Svete Tekle, u prisustvu velikog broja vjernika, služena Sveta liturgija koju je predvodio iguman manastira Žitomislić otac Danilo.

U Staroj pravoslavnoj crkvi Svetih Arhangela Mihaila i Gavrila čuva se dio svetih moštiju Svete Tekle - njena desna ruka.

Prema tradiciji, danas je osveštana voda blagosiljanjem rukom svetiteljke i obavljena litija oko hrama tokom koje su nošene mošti Svete Tekle. Nakon toga, izvršen je obred lomljenja slavskog kolača, a vjernici su cjelivali mošti Svete Tekle.

Obraćajući se vjernicima, otac Danilo je podsjetio da je Sveta Tekla prva među ženama koja je mučenica i da je to mučeništvo sudbina hrišćana, po ugledu na spasitelja Hrista koji je, takođe, podnio žrtvu na krstu.

- I to mučeništvo nije stvar samo jedne epohe, već cijele istorije Crkve. Evo, do danas gledamo mnoge koji stradaju, naročito u Siriji, gdje je manastir Svete Tekle i gdje je ona i završila svoj život - rekao je otac Danilo.

On je istakao da je za Srbe u Sarajevu veoma značajno što se u Staroj crkvi čuva relikvija - dio moštiju Svete Tekle, zbog čega se od davnina organizuje svetkovina na spomen ove svetice.

Govoreći o položaju Srba, otac Danilo je napomenuo da pravoslavci u Federaciji BiH /FBiH/ i 20 godina nakon završetka rata spadaju u kategoriju povratnika.

- Ljudi koji su se vratili u FBiH su, nažalost, još u kategorijama povratka, održivosti povratka..., ali važno je da su odlučili da žive na svojim ognjištima, gdje su uvijek živjeli. To je odluka koju treba podržati, a Crkva je tu da im da podstrek u toj odluci i pozove sve one koji to još nisu učinili da se vrate - rekao je otac Danilo.

Starješina ovog hrama otac Vanja Јovanović rekao je da su današnje poruke upućene vjernicima da je vjera ono što uvijek opstaje i traje i ono što je današnjem čovjeku potrebno.

Paroh Vanja je podsjetio da se svake godine na današnji dan proslavlja veliki praznik posvećen Svetoj Tekli, prvomučenici, ženi koja je stradala u Siriji, u gradu Malula.

- Sveta Tekla je žena koja je saobrazila svoj život sa Gospodom, postala sveta i u tom smislu bivamo svi dio nje i ona dio nas, pogotovo ovdje u Sarajevu - rekao je on.

Desnu ruku Svete Tekle iz Antiohije donio je Sveti Sava 1233. godine, a patrijarh srpski Arsenije Četvrti Јovanović 1730. godine poklonio je crkvi u Sarajevu kao znak zahvalnosti za veliku pomoć opstanku Pećke patrijaršije pod Osmanskom vladavinom.

Svetoj liturgiji i svečanom ručku prisustvovao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja vjernika.

- Srpska zajednica u Sarajevu je mala, ali je značaj ove crkve ogroman i pokazatelj je vjekovnog prisustva Srba na ovim prostorima - rekao je Ivanić i izrazio želju da u Sarajevu bude više Srba.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević rekao je da Stara crkva ima veliki značaj za pravoslavne vjernike i za Srbe, ali da je njen značaj nedovoljno približen narodu.