latinica  ћирилица
07/10/2015 |  14:26 | Autor: TANЈUG

Putin: Visoka ocjena dosadašnjih rezultata u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je danas visoku ocjenu dosadašnjim rezultatima operacije ruske vojske u Siriji, ističući na susretu sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom da konflikti poput sirijskog treba da budu okončani političkim putem.

- Za sumiranje rezultata još je rano, ali to što je učinjeno, zaslužuje visoku pozitivnu ocjenu - rekao je Putin, prenosi TAS.

Vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije rekao je da su u rusku operaciju u Siriji uključeni brodovi Kaspijske flote, koji su uspješno pogodili ciljeve.

- To što smo pucali iz voda Kaspijskog mora na rastojanju oko 1.500 kilometara oružjem visoke preciznosti i pogodili sve postavljene ciljeve - govori o dobroj pripremi i preduzeća namjenske industrije i dobroj pripremi kadrova - rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je na susretu sa Šojguom podvrdio zadatak ruske vojske da sinhronizuje dejstva sa sirijskom vojskom.

- Očekujem da će dalji rad, kao što smo se dogovarali, biti sinhronizovan sa dejstvima sirijske vojske na kopnu i da će dejstva naših Vojno-kosmičkih snaga efikasno podržavati ofanzivnu operaciju sirijske vojske - kazao je Putin.

Ruski predsjednik je saopštio da je francuski predsjednik Fransoa Oland iznio prijedlog da se u borbi protiv IS udruže napori vojske predsjednika Sirije Bašara el-Asada i "Slobodne sirijske vojske".

- Tokom posljednje posjete Parizu, predsjednik Francuske, gospodin Oland iznio je interesantnu ideju, prema kojoj bi bilo moguće, kako misli, da se proba, u svakom slučaju, udruživanje napora armije vladinih snaga, armije predsjednika Asada i tzv. Slobodne sirijske vojske - rekao je Putin, dodajući da Rusija ne zna "gdje je" ta vojska i "ko njome komanduje".

- Međutim, ako se pođe od toga da je to borbeno krilo tzv. zdravog dijela opozicije, ako bi uspjelo udruživanje napora u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, terorističkih organizacija, IS, DŽebhat al-Nusre i onih koji su sa njima, tada bi bili stvorene dobre pretpostavke za političko rješenje u Siriji - rekao je predsjednik Rusije.

Putin je, takođe, dodao da strani partneri u Siriji mogu ruskoj vojsci da dostave ciljeve koje smatraju da imaju veze sa terorističkim grupama i da će ruske Vojno-kosmičke snage naneti udare po njima.

- Ako tvrde da znaju situaciju bolje, jer su više od godinu dana aktivni na sirijskoj teritoirji, uzgred budi rečeno - nelegalno, to sam im rekao, ali ako su aktivni i znaju sitauciju bolje, neka nam daju ciljeve koje su pronašli za to vrijeme i mi ćemo ih odraditi - kazao je Putin.