latinica  ћирилица
07/10/2015 |  14:39 | Autor: TANЈUG

U trci za članove SANU 45 kandidata

Na Izbornoj skupštini za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti 5. novembra članovi će se izjašnjavati o 45 kandidata koji su prošli prvi krug.
SANU - Foto: B92
SANUFoto: B92

Glasanje je tajno i za izbor je potrebna natpolovična većina, rečeno je na konferenciji za novinare u SANU, posvećenoj predstojećim izborima za nove članove.

Interes za predlaganje novih članova je bilo izuzetno veliki, na razmatranju je bilo više od 100 prijedloga, a na Skupštinu ide 45, rekao je generalni sekretar SANU Marko Anđelković.

On je dodao da to što više od 50 odsto nije prošlo eliminacioni prvi krug, odnosno glasanje po odjeljenjima SANU, govori o rigoroznosti u selekciji, ukazavši da svi kandidati udu na Skupštinu pod istim uslovima.

Predsjednik Komisije za praćenje izbora Antonije Đorđević je precizirao da su pravila za izbor propisana Zakonom o SANU, Satutom SANU i Posebnim uputstvom koje je objavljeno zajedno sa Oglasom za predlaganje kandidata prošle godine u "Politici".

Đorđević je istakao da se svi prijedlozi tokom cijelog procesa izbora tretiraju ravnopravno, bez obzira da li je prijedlog za kandidaturu stigao iz SANU ili izvan Akademije.

Komisija je, pojasnio je on, samo provjeravala da li su referati o potencijalnim kandidatima formalno dobri, ali ih nije rangirala niti davala mišljenje o njima.

Na Izbornoj skupštini neće se više vidjeti da li je prijedlog stigao iz Akademije ili iz neke naučne institucije, a tajnim glasanjem po Odjeljenjima odabrani su kandidati o kojima će se odlučivati na Izbornoj skupštini.

Glasanje po odjeljenima je bilo tajno, a za upućivanje na Izbornu skupštinu bila je potrebna natpolovična većina - to su kandidati bez podrške odjeljenja, dok kandidati sa dvotrećinskom većinom imaju podršku odjeljenja.

Potpredsjednik SANU Zoran Popović je istakao da je interes Akademije da proces izbora bude što transparentniji i da je Akademija nastojala da u ovoj izbornoj godini otkloni greške koje su ranije uočene.