latinica  ћирилица
07/10/2015 |  16:14 | Autor: TANЈUG

Počeo Sajam lova, ribolova i sporta u Novom Sadu

Na Novosadskom sajmu danas je otvoren 48. Sajam lova, ribolova i sporta (LORIST) na kome učestvuje 250 izlagača iz šest zemalja.
Na Novosadskom sajmu danas je otvoren 48. Sajam lova, ribolova i sporta (LORIST) - Foto: TANЈUG
Na Novosadskom sajmu danas je otvoren 48. Sajam lova, ribolova i sporta (LORIST)Foto: TANЈUG

Sajam je otvorio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović koji je rekao da se značaj održavanja te sajamske manifestacije može sagledati sa više aspekata, prije svega, kao mogućnost neposrednog uvida u stanje lovstva kao djelatnosti od opšteg interesa u Republiči Srbiji.

"Drugi aspekt je promocija lovnog turizma, kao i prezentacija programa i projekata za unapređenje te veoma značajne grane turizma , rekao je Golubović.

On je dodao da se treća dimenzija značaja LORIST-a ogleda u uspostavljanju novih kontakata i dobijanju informacija o najsavremenijim naučnim i stručnim dostignućima u oblasti lovstva i lovnog turizma.

Golubović je najavio da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, preko Uprave za lovstvo, u finalnoj fazi izrade strateških zakonskih dokumenata koje će, kako je kazao, " lovstvo Srbije staviti na pravi put i omogućiti mu da uđe u zajednicu evropskih lovačkih udruženja".

"Ključ uspjeha u unapređenju očuvanju divljači u Srbiji leži u tome da se opšti interes stavi iznad ličnog i da se stane na put nezakonitom lovu i protivpravnim aktivnostima interesnih grupa i neodogovornih pojedinaca, jer je upravo to glavni uzrok uništenja divljaci u našim lovištima", rekao je Golubović.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković kazao je da LORIST predstavlja drugu po veličini i važnosti sajamsku manifestaciju, odmah poslije Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

"Redovnu atraktivnu ponudu lovačke opreme i oružja, ove godine upotpunili smo sa dodatnih 20 izlagača iz segmenta ribolova jer smo shvatili da je ta grana prethodnih godina bila malo zapostavljena", rekao je Cvetković.

On je pojasnio da je ovogodišnji LORIST koncipiran tako da je petak, 9. oktobar rezervisan za lovački dan kada će biti oragnizovana takmičenja u kuvanju lovačkih paprikaša, pucanju glinenih golubova i drugim vještinama iz svijeta lovstva, a subota, 10. oktobar, rezervisana za ribolovce i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, te u pecanju "štek" tehnikom, gdje će nastupiti i neki svjetski šampioni.

U Novom Sadu danas u otvoreni sajmovi lova, ribolova i sporta, hortikulture, eko svijet i šumarstva, a sutra će biti otvoreni Sajam turizma i Sajam konjarstva.