latinica  ћирилица
07/10/2015 |  18:31 | Autor: RTRS

Brod - Obilježen dan oslobođenja grada (VIDEO)

U Brodu je danas, povodom obilježavanja Dana oslobođenja opštine 1992. godine, služen parastos za poginule borce i civile u obrambeno-otadžbinskom ratu, te položeni vijenci i cvijeća na spomen-obilježje.
Godišnjica oslobođenja Broda - Foto: RTRS
Godišnjica oslobođenja BrodaFoto: RTRS

Prije 23 godine oslobođen je Brod od regularnne vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko- muslimanskih jedinica. Tim povodom služen je pomen za 244 pripadnika VRS i civila iz Broda.

Parastosu su prisustvovali ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić, brojni generali, pukovnici i borci, gosti iz Srbije i Hrvatske, te predstavnici brojnih opština iz Srpske i građani Broda.

Održana je i svečana sjednica SO na kojoj su dodijeljene plakete i priznanja pojedincima za njihovo angažovanje u toku rata i poslijeratnom periodu. 

U oslobađanju Broda učestvovalo je i 10 djevojaka iz ovog grada, koje su se nakon tri izbjeglištva u Bijeljini, vratile u svoj grad i tu sa komšijama formirali udarnu jedinicu.

Brod su od 3. marta 1992. do 7. oktobra iste godine okupirale regularne hrvatske snage i paravojne jedinice sastavljene od Hrvata i muslimana tod dijela Posavine. Osim svojih oružanih jedinica, hrvatska država postavila je u Bosanski Brod i svoju političku vlast koja je trajala sedam mejseci, sve dok pripadnici VRS nisu Brod oslobodili.

Okupacione snage ubile su 244 i ranile 570 vojnika i srpskih civila, i u 10 logora utamničili dvije hiljade Srba. Oslobodioci svjedoče da je na Brod uslijedila žestoka akcija srpske vojske.

Brod je već 23 godine u slobodi, i za to vrijeme mnogo je učinjeno na izgradnji infsatrukture, i stvaranju uslova za bolji život stanovništa. Mnogo je poteškoća, ali želje da se napreduje, sigurno ne manjka, poručuju iz Opštine.

Na današnji dan 1992. godine jednice Vojske Republike Srpske, pod komandom generala Slavka Lisice, oslobodile su Brod. U znak sjećanja na ratna dešavanja 90-tih godina, opština Brod svake godine 7. oktobra slavi Dan oslobođenja, u okviru Oktobarskih svečanosti slobode.