latinica  ћирилица
08/10/2015 |  08:13 | Autor: B92

Putin pozitivno ocijenio akciju u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je visoku ocjenu dosadašnjim rezultatima operacije ruske vojske u Siriji.

On je naglasio tokom susreta s ministrom odbrane Sergejom Šojguom da konflikti poput sirijskog treba da budu okončani političkim putem.

"Za sumiranje rezultata još je rano, ali to što je učinjeno, zaslužuje visoku pozitivnu ocjenu", rekao je Putin, prenosi Tass.

Vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije rekao je da su u rusku operaciju u Siriji uključeni brodovi Kaspijske flote, koji su uspješno pogodili ciljeve.

"To što smo pucali iz voda Kaspijskog mora na rastojanju oko 1.500 kilometara oružjem visoke preciznosti i pogodili sve postavljene ciljeve - govori o dobroj pripremi i preduzeća namjenske industrije i dobroj pripremi kadrova", rekao je Putin.

Ruski TV kanal "Raša tudej" ukazuje da na Kaspijsko more izlaze Rusija, Iran i još tri zemlje, i da je za ovaj napad očigledno još bila potrebna saradnja Irana i Iraka, jer rakete moraju da prelete kroz njihov vazdušni prostor kako bi stigle do Sirije.

Predsjednik Rusije je na susretu sa Šojguom potvrdio zadatak ruske vojske da sinhronizuje dejstva sa sirijskom vojskom.

"Očekujem da će daljnji rad, kao što smo se dogovarali, biti sinhronizovan sa dejstvima sirijske vojske na kopnu i da će dejstva naših Vojno-kosmičkih snaga efikasno podržavati ofanzivnu operaciju sirijske vojske", kazao je Putin.

Ruske agencije prenose da se ruski predsjednik u izjavi koju je prenijela "TV Rusija-1" založio za mogućnost udruživanja vojske sirijskog predsjednika i Slobodne sirijske vojske i saopštio da je francuski predsjednik Fransoa Oland iznio prijedlog da se u borbi protiv ID udruže napori Asadove vojske i SSV.

Putin je poručio Šojguu da se podrži ta inicijativa i da se održava kontakt sa drugim stranim partnerima.

"Tokom moje posljednje posjete Parizu,predsjednik Francuske, gospodin Oland iznio je interesantnu ideju, prema kojoj bi bilo moguće, kako misli, da se proba, u svakom slučaju udruživanje napora armije vladinih snaga, armije predsjednika Asada i tzv. SSV", rekao je Putin, dodajući da Rusija ne zna "gdje je" ta vojska i "ko njome komanduje".

"Međutim, ako se pođe od toga da je to borbeno krilo tzv. zdravog dijela opozicije, ako bi uspjelo udruživanje napora u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, terorističkih organizacija, ID, Fronta al-Nusra i onih koji su sa njima, tada bi bile stvorene dobre pretpostavke za političko rješenje u Siriji", rekao je predsjednik Rusije.

Putin je istakao da je potrebno nastaviti rad sa stranim partnerima, jer "bez njihovog učešća, bez učešća Saudijske Arabije, Turske, SAD, Irana, Iraka i susjednih država, naravno, taj posao na pravi način teško da će biti organizovan".

Putin je, takođe, dodao da strani partneri u Siriji mogu ruskoj vojsci da dostave ciljeve koje smatraju da imaju veze sa terorističkim grupama i da će ruske Vojno-kosmičke snage nanijeti udare po njima.

"Ako tvrde da znaju situaciju bolje, jer su više od godinu dana aktivni na sirijskoj teritoirji, uzgred budi rečeno - nelegalno, to sam im rekao, ali ako su aktivni i znaju sitauciju bolje, neka nam daju ciljeve koje su pronašli za to vrijeme i mi ćemo ih uraditi", kazao je Putin.

Ruska avijacija od 30. septembra nanosi udare na objekte ID u Siriji i sačinjava je više od 50 aviona i helikoptera,operaciji se priključila i ruska mornarica.

Ruska vojska djeluje u Siriji na poziv Asada  a ne planira da učestvuje u kopnenim operacijama, podsjeća Tass.