latinica  ћирилица
08/10/2015 |  08:48 | Autor: SRNA

Šamac: Suša prepolovila rod kukuruza

Na šamačkom području počela je berba kukuruza i kombajniranje, a prinosi su prepolovljeni u odnosu na ranije godine i iznose od tri do osam tona po hektaru.

Predstavnik opštinske Službe za lokalno-ekonomski razvoj, poljoprivredu i selo Svetozar Evđić kaže da je suša učinila svoje i da je kvalitet zrna loš.

"Prvi rezultati pokazuju da su prinosi između tri i osam tona po hektaru. Tamo gdje imamo osam tona je vrhunski rezultat za ovu godinu, ali u prosječnim godinama na tim lokalitetima prinosi su bili 12 i 13 tona. To znači da je rod praktično prepolovljen", kaže Evđić.

On je rekao da je suša nanijela ogromnu štetu poljoprivredi, budući da na ovom području ima 5.000 hektara pod kukuruzom.

Evđić je podsjetio da je uporedo sa berbom kukuruza počela i sjetva ozimih kultura, prije svega pšenice, te da se posao odvija dobro.

"Uslovi su povoljni, stanje vlage u zemljištu je zadovoljavajuće. Očekujemo da ćemo na ovom području imati zasijanih minimum 3.500 hektara strnih žita što je zadovoljavajuća površina i prosjek u normalnim godinama", kaže Evđić.