latinica  ћирилица
08/10/2015 |  09:34 | Autor: SRNA

Merkelova i dalje protiv članstva Turske u EU

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da je pomoć Turske neophodna da bi se smanjio priliv izbjeglica u Evropu, ali da nije promijenila stav da Ankara ne treba da postane članica EU.
Njemačka kancelarka Angela Merkel - Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela MerkelFoto: AP

"Uvijek sam bila protiv članstva u EU. Predsjednik Tajip Erdogan to zna. I dalje sam protiv toga", rekla je Merkelova u emisiji njemačke javne televizije ARD.

Merkelova se otvoreno protivila ulasku Turske u EU i prije nego što je došla na vlast 2005. godine. Ona se zalaže za razvoj "privilegovanog partnerstva" sa Turskom umjesto da ta zemlja bude primljena u evropski blok.

Proces prijema Turske u EU godinama je u zastoju. Interesovanje turske strane je opalo, a evropski zvaničnici sve više kritikuju, kako kažu, Erdoganovu autoritativnu vladavinu.

"Treba da razgovaramo sa Turskom o podjeli tereta na bolji način. To znači da ćemo dati Turskoj novac i da ćemo ispuniti određene zahtjeve Turske, poput ublažava restrikcija na izdavanje viza", rekla je njemački kancelar.

Erdogan je posjetio Brisel u ponedjeljak, 5. oktobra, i tada mu je prezentovan nacrt akcionog plana prema kojem će Evropa ponuditi dodatna sredstva za zbrinjavanje sirijskih i iračkih izbjeglica u Turskoj.