latinica  ћирилица
08/10/2015 |  09:41 | Autor: SRNA

NATO razmatra situaciju u Siriji

Ministri odbrane NATO-a sastaće se danas u Briselu radi razgovara o situaciji u Siriji, gdje od prošle sedmice traju vazdušni udari Rusije.

Sastanak je zakazan dan nakon što su sirijske trupe i milicija, uz podršku ruskih borbenih aviona i ratnih brodova iz Kaspijskog mora, izvršili prvi veliki koordinisani napad na sirijske pobunjenike, prenosi AFP.

NATO je spreman da pošalje trupe u Tursku da bi branio svog saveznika od prijetnji sa južnog krila, izjavio je danas generalni sekretar ove organizacije Јens Stoltenberg.

"NATO je spreman da brani sve saveznike od bilo kakvih prijetnji, uključujući Tursku", rekao je Stoltenberg novinarima uoči sastanka ministara odbrane članica Alijanse.

On je dodao da je NATO već odgovorio povećavanjem kapaciteta, sposobniosti i spremnosti da razmjesti snage na jugu, uključujući Tursku. On je dodao da su ruski vazdušni i raketni udari u Siriji "razlog za brigu".

Od početka antivladinih protesta 2011. godine, koji su prerasli u građanski rat u Siriji, militanti "Islamske države" zauzeli su veći dio ove države.

Oblasti koje su pogođene u jučerašnjem kombinovanom napadu su pod kontrolom pobunjeničkih snaga koje imaju podršku SAD.

Zvanična Moskva tvrdi da podržava ciljeve Zapada u pogledu sprečavanja širenja grupe "Islamska država".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da su prethodnog dana četiri ruska ratna broda u Kapspijskom moru ispalila 26 projektila na položaje "Islamske države" u Siriji.