latinica  ћирилица
08/10/2015 |  10:51 | Autor: TANЈUG

Kitarović: Migracioni talas zatekao Hrvatsku nepripremljenu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je migracioni talas zatekao Hrvatsku nepripremljenu iako je mogao biti predviđen još prije nekoliko mjeseci, te da je Zagreb trebalo da koordiniše pripreme za taj talas sa Briselom i susjednim zemljama uključujući Srbiju, prenosi danas mađarska agencija MTI.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: dnevnik.hr
Kolinda Grabar KitarovićFoto: dnevnik.hr

Ona je sinoć, u intervjuu mađarskoj televiziji M1 tokom posjete Mađarskoj, rekla da se mora priznati da je hrvatski sistem za upravljanje migracionom krizom "kolabirao" u roku od par sati.

"Protraćili smo nekoliko mjeseci. Trebalo je da koordinišemo pripreme sa susjednim zemljama, Makedonijom, Srbijom, Mađarskom, Slovenijom i Austrijom, i drugima, kao i sa Briselom", istakla je Grabar-Kitarović.

Ona je ukazala da Hrvatska želi da pomogne svim tim ljudima, ali je napomenula da bi trebalo praviti razliku između migranata i izbjeglica.

Takođe je podsjetila da je ranije upozoravala da pitanje migracije ima ne samo humanitaran, već i ekonomski i socijalni aspekt.

Hrvatska se ne protivi migraciji i ne želi da zabrani migrantima ulazak u EU, ali želi da ima kontrolu nad događajima, istakla je Grabar-Kitarović, dodavši da su registracija i uzimanje otisaka pristiju obavezni.

Kako je upozorila, Evropa bi trebalo da očekuje da će migracioni talas potrajati te da je, shodno tome, potrebna dugoročna migraciona politika.

Hrvatska predsjednica je pozvala na traženje rješenja za problem migracije u njegovim korjenima, u saradnji sa Turskom i Libanom, dodavši da je zaštita granica Evrope takođe imperativ.

Kad je riječ o bilateralnim odnosima Hrvatske i Mađarske, ona je primjetila da je razmjena retorike o pitanju migracije u izvjesnoj mjeri dovela do zategnutosti u odnosima između dvije zemlje, ali je podvukla da je to samo "privremena" situacija i istakla da je u Mađarsku došla kao prijatelj.