latinica  ћирилица
08/10/2015 |  11:54 | Autor: SRNA

Rjabkov: Na čijoj su strani SAD?

Odbijanje SAD da podijele sa Rusijom podatke sa izviđanja u Siriji dovodi do pitanja na čijoj je strani Amerika, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je rekao da signali iz Vašingtona o nemogućnosti podjele informacija potvrđuju ono što je Rusija znala od početka - da SAD imaju svoje ciljeve u Siriji koji nemaju veze sa političkim procesom ili nacionalnim pomirenjem, prenio je "Sputnjik".

"Rizikovaću da kažem da SAD i ostale države iz koalicije koju one predvode dovode sebe u politički nezgodnu situaciju i postavlja se pitanje na čijoj se strani oni bore u ovom ratu", dodao je Rjabkov.

On je rekao da je Moskva predložila Vašingtonu i zemljama iz koalicije koju vodi Amerika da se izvrši razmjena izviđačkih podataka iz Sirije, kako bi se dokazalo da Rusija napada infrastrukturu "Islamske države".

Prethodno je portparol američkog Stejt departmenta DŽon Kirbi rekao da SAD nisu spremne da podijele ove informacije sa Rusijom, zato što Vašington i Moskva nemaju iste ciljeve u Siriji.

Rjabkov je rekao da je Zapad pokrenuo prljavu kampanju protiv Rusije u vezi sa njenim aktivnostima u Siriji.

On je dodao da odbijanje Amerike da podijeli informacije ne ometa operacije ruskog vazduhoplovstva, jer ono dobija dovoljno podataka iz ostalih izvora, uključujući Informacioni centar u Bagdadu.

"Dobijamo ove informacije iz izvora iz brojnih ostalih zemalja i koordinišemo se sa kolegama preko kanala u Informacionom centru u Bagdadu", rekao je ruski zvaničnik.