latinica  ћирилица
08/10/2015 |  11:56 | Autor: SRNA

NSRS: Plan parcelacije uskladiti sa Zakonom o građenju (VIDEO)

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, rekla je da je donošenje odluke o izradi plana parcelacije za auto-put Banjaluka - Doboj potrebno zbog njenog usklađivanja sa odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Golićeva je navela da je ovu odluku potrebno donijeti i zbog njenog usklađivanja sa izmjenom i dopunom prostornog plana Republike Srpske, čiji je rok važenja do 2025. godine.

- Ranije je propisano da je do 2018. godine neophodno završiti izgradnju auto-puta Banjaluka - Doboj - podsjetila je Golićeva, predstavljajući Prijedlog odluke o izradi plana parcelacije za auto-put Banjaluka - Doboj, koji je po skraćenom postupku razmotrila Narodna skupština Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i Prijedlog odluke o izradi zoning plana područja posebne namjene Andrićgrad ,po skraćenom postupku.

Golićeva je naglasila da je cilj donošenja ove odluke usklađivanje sa izmjenom i dopunom Prostornog plana Republike Srpske.

- Andrićgrad je planiran kao dio posebne turističke destinacije višegradskog turističkog područja, koje je definisano kao područje prvog ranga, odnosno velikih turističkih potencijala - dodala je Golićeva.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je i  Prijedlog odluke o izradi prostornog plana područja posebne namjene "Aerodrom Banjaluka" radi njegovog usklađivanja sa izmjenom i dopunom Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine.

Obrazlažući prijedlog ove odluke, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je u parlamentu Republike Srpske da je Јavno preduzeće "Aerodromi Republike Srpske" pokrenulo inicijativu za izradu Prostornog plana područja posebne namjene "Aerodrom Banjaluka".

- Inicijativa je pokrenuta jer kompleks aerodroma i bezbjednost korisnika aerodroma pri polijetanju i slijetanju vazduhoplova treba zaštititi na način da se spriječi nekontrolisana i neplanska gradnja na širem prostoru - istakla je Golićeva.

Cilj donošenja ovog planskog akta je njegovo usklađivanje sa odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o zaštiti prirode i drugim posebnim propisima, navodi se u obrazloženju prijedloga ove odluke.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog odluke o izradi prostornog plana područja posebne namjene Klekovača čiji je cilj njegovo usklađivanje sa izmjenom i dopunom Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakonom o zaštiti prirode i drugim posebnim propisima.