latinica  ћирилица
08/10/2015 |  14:16 | Autor: SRNA

Anđelković: Iste sile destabilišu i Siriju i Balkan

Analitičar Dragomir Anđelković rekao je da Amerika posmatra Balkan kao "Prošireni Bliski istok" te da su oni koji danas prave haos u Siriji i izazivaju ratove na Bliskom istoku, isti oni koji destabilišu i Balkan i proizvode navodne afere u zemljama regiona.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

- Ne treba misliti da je sve ovo što nam se dešava slučajno. Imali smo udar na /premijera Nikolu/ Gruevskog u Makedoniji, pokušaj da se sruši /predsjednik Milorad/ Dodik u Republici Srpskoj, migrantska kriza, prijetnje terorizmom. To je sve jedan segment u čitavoj strategiji razaranja stabilnosti na Balkanu, stvaranja haosa - rekao je Anđelković.

On je ocijenio da Amerika i dalje želi da ruši sve one koji su joj nepodobni i da instališe podobne političke garniture ne da bi bilo bolje građanima tih država, nego da bi bilo bolje Americi.

- Američka politika je geopolitika haosa i izazivanja razdora i sukoba i toga moramo biti svjesni. Јer, ako mi prihvatimo i dozvolimo da se Amerikanci miješaju u naše unutrašnje političke razmirice, to nam neće donijeti sreću. Kad god je neko nezadovoljan vlašću koju ima, neka se sjeti onoga šta se dešava danas u Siriji i da vidi čemu vodi američki intervencionizam - naveo je Anđelković.

Anđelkoivć, koji je učestvovao u beogradskom Medija centru na skupu "Ko destabiliše Balkan", istakao je da narodi regiona treba sami da biraju svoje političare a ne da dozvole da im neko sa strane unosi haos, jer će to donijeti veliku nesreću i rat.

Komentarišući stvaranje afera u Republici Srpskoj, on je rekao da se američka politika mirnodopskog intervencionizma zasniva na plasiranju afera i stvaranju osnova za unutrašnje sukobe.

- Ima realnih afera koje treba razotkriti, ali korupcije i prevara ima i u Americi, Francuskoj, Njemačkoj više nego kod nas i niko tamo o tome ne priča, nego se kod nas hvataju za svaku sitnicu i od toga prave medvjeda - rekao je Anđelkoivć.

On je dodao da je cilj da izazovu haos i realizuju svoje geopolitičke interese, da dovedu u Srbiji, Republici Srpskoj, Makedoniji i drugim državama regiona režime koji će biti potpuno antiruski i neka vrsta evroatlantske pete kolone.