latinica  ћирилица
08/10/2015 |  14:44 | Autor: SRNA

Lukač: Bezbjednosne jedinice na visini zadatka

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, Јedinica za podršku Centra javne bezbjednosti Banjaluka, Interventna jedinica Sudske policije i policija Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka dobro obučene i spremne za svaku vrstu reagovanja.
Tunjice - vježba - Foto: RTRS
Tunjice - vježbaFoto: RTRS

Nakon zajedničke vježbe, koja je danas organizovana u krugu KPZ Banjaluka, Lukač je ocijenio da je vježba izvedena veoma uspješno, a jedinice su pokazale spremnost.

- Vježba je pokazala da možemo da zaustavimo napade na zatvore i da spriječimo bjekstvo, obezbijedimo sigurnost drugih osuđenika, čuvara, svog osoblja zatvora, kao eventualno i građana koji mogu da se nađu u blizini - rekao je Lukač.

On je dodao da je vježba imala za cilj da pokaže kako ove snage reaguju u komplikovanim situacijama koje mogu da se dese u zatvorima, gdje je prikazano sprečavanje pokušaja bjekstva, talačkih situacija i napada na čuvare.

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske u resoru za izvršenje krivičnih sankcija Pero Dunjić naglasio je da je vježba izvedena na osnovu sporazuma svih bezbjednosnih agencija Srpske, MUP-a i Ministarstva pravde.

On je ocijenio da je vježba bila uspješna u svakom pogledu.

Dunjić je rekao da je zadatak Ministarstva pravde da brine o osuđenim licima od onog trenutka kada uđu u krug kazneno-popravnih ustanova, dok su u nadležnosti sudova pravosnažno osuđena lica koja se nisu javila na izdržavanje kazne.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka Radenko Vujasin rekao je da je cilj vježbe "Sadejstvo 2015" da se sagleda obučenost svih jedinica.

On je dodao da bjekstvo iz ovog zatvora posljednji put zabilježeno prije sedam godina i od tada takvih pokušaja nije bilo, jer, kako kaže, u KPZ-u radi visokoprofesionalan kadar koji zna svoj posao.