latinica  ћирилица
08/10/2015 |  14:58 | Autor: SRNA

Nikolić: Neprihvatljiv prijem samoproglašenog Kosova u Unesko

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u Ljubljani da je prijem samoproglašenog Kosova u Unesko apsolutno neprihvatljiv i zamolio slovenačkog kolegu Boruta Pahora da Ljubljana ne podlegne pritiscima i pomogne Srbiji u vezi sa tim, uprkos različitim stavovima o pitanju jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.
Tomislav Nikolić - Foto: Screenshot
Tomislav NikolićFoto: Screenshot

Nikolić je rekao da je prijem samoproglašenog Kosova u Unesko za Srbiju neprihvatljiv po više osnova, a prije svega zbog toga što je srpska baština neotuđivi dio bića srpskog naroda, dio njegove istorije.

Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon razgovora sa Pahorom, rekao i da je zahtjev za prijem samoproglašenog Kosova u Unesko pravno neutemeljen i negativno bi se odrazio na ishod planiranih ekspertskih razgovora o zaštiti imovine SPC i spomenika srpske kulture na Kosovu i Metohiji u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"Nasilnim prisvajanjem srpskog nasleđa, Albanci sa Kosova i Metohije pokušavaju da falsifikuju istoriju i indirektno podmetnu celom svetu nekakvu kosovsku naciju kao opšteprihvaćenu činjenicu", rekao je Nikolić, dodajući da je Pahoru ukazao na paradoks da Albanci govore da su njihovi manastiri, a te manastire Kfor i Kosovska policija čuva upravo od njih.

Govoreći o situaciji u regionu, Nikolić je rekao da se region suočava sa katastrofalnom migrantskom krizom koja jednako pogađa sve zemlje.

"Srbija je odgovorno pristupila tom problemu i obezbedila bezbedan prolazak migrantima ka zemljama koje su određene kao njihova krajnja destinacija. Preduzete su odgovarajuće mere i migrantima se pruža osnovna zdravstvena i socijalna zaštita, obezbeđena je humanitarna pomoć, uz poštovanje ljudskih prava", rekao je predsjednik Srbije.

On smatra da je aktuelnu krizu moguće ublažiti konsenzusom i dogovorom na nivou EU.

"Nažalost, pojedine zemlje regiona nisu bile spremne da se na odgovarajući način suoče sa tim problemom. Mi očekujemo da EU učini dodatne napore da se pojedine članice ponašaju u skladu sa međunarodnim pravom, pre svega Poveljom UN, Lisabonskim ugovorom i brojnim konvencijama, protokolima i deklaracijama", rekao je Nikolić.

On je dodao da je spoljnotrgovinska razmjena Srbije i Slovenije stabilna i da je potrebno uložiti dodatni napor da razmjena, koja je do jula dostigla 497,8 miliona evra, bude značajno uvećana.

"Kada je riječ o saradnji u oblasti infrastrukture, Srbija pozdravlja slovenačku inicijativu da se potpiše Pismo o namerama o izgradnji Alpsko-zapadnobalkanskog železničkog teretnog koridora koji povezuje Austriju, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Bugarsku i Tursku", zaključio je Nikolić.

Nikolić i Pahor zajedno će danas u Ljubljani otvoriti spomenik velikanu svjetske nauke Mihajlu Pupinu.