latinica  ћирилица
08/10/2015 |  15:25 | Autor: SRNA

Albanski ambasador pola godine bez kontakta sa srpskim zvaničnicima

Albanski ambasador koji je odbio da primi protestnu notu Srbije zbog kamenovanja autobusa sa srpskim fudbalerima u Tirani neće moći u narednih pola godina da kontaktira sa zvaničnicima Srbije, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić.
Vlada Srbije - sjednica - Foto: RTRS
Vlada Srbije - sjednicaFoto: RTRS

On je ocijenio da je albanski ambasador postupio nediplomatski i da Srbija može da u tom slučaju ambasadora proglasi nepoželjnom osobom ili da mu šest mjeseci onemogući kontakt sa srpskim predstavnicima.

"Moja odluka je da ne kvarimo odnose na taj način i šest meseci neće moći da dođe do mene, niti do drugih zvaničnika. Takvo ponašanje ne može da se toleriše", rekao je Vučić novinarima.

Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da onemogući članstvo samoproglašenog Kosova u Unesko, ali da će biti veoma teško da se to postigne.

"Ne slažem se sa primanjem Kosova u Unesko. To je velika i krupna igra koja je u toku i u kojoj pokušavamo da zaštitimo naše nacionalne interese i odbranimo Srbiju", rekao je Vučić.

Govoreći o napisima u kosovskoj štampi u kojima se navodi da je manastir Dečani gradilo pleme Gaši za dinastiju Nimani, Vučić je dodao da je u parlamentu samoproglašenog Kosova spreman i zakon kojim manastir Dečani treba da bude proglašen imovinom Kosova.

"To nije i neće biti, ali da vidimo kako će ceo svet, Evropa i Zapad, moći da nam kažu posle 700 godina, koliko postoje Dečani, kako će to moći da izvedu", rekao je Vučić.

On je naveo da su Dečani jedan od rijetkih srpskih manastira koji posjeduje sve papire, da je to srpski manastir, sa monaškim nizom koji nije prekidan kroz istoriju i istakao da su čak i Turci davali te papire.

Vučić je rekao da postoje pokušaji da se u pregovaračku platformu sa EU za otvaranje poglavlja 35 ugrade odredbe kojima se nameće stav Prištine o statusu Kosova.

"Ova informacija je još teža, sam taj nacrt jednog groznog papira za nas je lošiji od formalnog priznanja nezavisnosti Kosova. Ovo je gore od toga. Sve što Priština nije uspela dijalogom, pokušava na ovaj način da uradi", dodao je Vučić.

Na pitanje u vezi sa napisima u pojedinim medijima da su u Vojvodini sve glasniji zahtjevi za stvaranje nove republike, Vučić je rekao da od tih suludih i besmislenih ideja nema ništa.