latinica  ћирилица
08/10/2015 |  17:33 | Autor: SRNA

Ivancov: Ne može se ignorisati stav demokratski izabranih predstavnika Srpske

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da je predloženo pitanje na referendumu u Republici Srpskoj direktno povezano sa posljedicama neopravdanog spoljnog miješanja u unutrašnje procese u BiH, te naglasio da se ne može ignorisati zajednički stav predstavnika Srpske koje su građani izabrali da ih predstavljaju.
Petar Ivancov (foto: nezavisne.com) -
Petar Ivancov (foto: nezavisne.com)

"To bi značilo zatvoriti oči ispred ozbiljnog problema i jednostavno mu okrenuti leđa", rekao je Ivancov i dodao da je inicijativa za održavanje referenduma u Srpskoj proizašla iz višegodišnjeg kršenja građanskih prava garantovanih Ustavom BiH i slabe efikasnosti, te otvorene pristrasnosti pravosudnih organa BiH.

On je sutrašnje izdanje "Pres Republika Srpska" istakao da referendum u Republici Srpskoj nije slučaj koji bi mogao da se definiše u dvije riječi i da se olako kvalifikuje u smislu usklađenosti sa Dejtonskim sporazumom, te da se tako stavi tačka i smiri situacija.

Navodeći da strukturalni dijalog o reformi pravosuđa nije doveo do konkretnih rezultata, Ivancov je rekao da se iz posljednje runde vidi da taj dijalog više razdvaja učesnike, nego što ih ujedinjuje, a da istovremeno, stradaju ljudi kojima je oduzeta mogućnost da brane svoja prava.

Komentarišući upozorenja međunarodne zajednice da bi predstavnici vlasti u Srpskoj mogli da snose sankcije ukoliko ne odustanu od referenduma, Ivancov je rekao da takav stav predstavlja nekonstruktivan pristup, da ne vodi nigdje i da zatvara mogućnost dijaloga.

"Dijalog je neophodan jer problem sa pravosuđem stvarno postoji i ozbiljan je", poručio je Ivancov.

On je naveo da međunarodna zajednica, ukoliko stvarno želi dobro ovoj zemlji, treba da "zaustavi ponižavajuće tutorstvo nad BiH", da prestane da diktira pravila ponašanja njenim demokratski izabranim predstavnicima i drži predavanja o tome šta BiH mora da radi, a šta ne.

Ivancov je naglasio i da zadatak međunarodne zajednice nije u tome da određuje u kom pravcu BiH treba da ide – prema unitarizaciji ili decentralizaciji, prema EU, NATO-u ili bilo kome drugom jer je to isključiva nadležnost naroda BiH.

Prema njegovim riječima, OHR je, kao strani protektor, nadživio sam sebe i vrijeme je da se taj eksperiment završi.

Govoreći o ocjenama zvaničnika američke Ambasade da se uticaj Rusije u BiH precjenjuje, te da je, zbog obima spoljnotrgovinske razmjene, važnije šta rade zemlje EU, Ivancov je rekao da je zadatak spoljne politike i Ambasade Rusije u BiH razvoj ravnopravnih odnosa, zasnovanih na uzajamnom poštovanju i koristi.

"Negiranje činjenice da je Rusija važan i neophodan partner za BiH, znači istupanje protiv istine. Nikada nismo smetali širenju veza BiH sa svim njenim stranim partnerima, uključujući i EU", poučio je Ivancov.