latinica  ћирилица
08/10/2015 |  18:03 | Autor: TANЈUG

U anketi "Bilda" Zehofer ubedljivo ispred Merkelove

Šef bavarske vlade i lider Hrišćansko-socijalne unije Horst Zehofer, čija je deviza po pitanju izbjeglica "više ne može", dobio je do danas poslije podne u jednoj telefonskoj anketi tablioda "Bild" čak 86 odsto glasova, dok je kancelarka Angela Merkel za svoju politiku prema izbjeglicama zaradila svega 14 odsto glasova Nemaca.

 Anketa za koju telefonski poziv košta 14 centi i dalje traje, kao i debata o lavini izbjeglica i kritike na račun Merkelove koja kaže da će Njemačka u rješenju izbjegličkog pitanja uspjeti.
  Zehofer, međutim, upozorava da će doći do kolapsa, ukoliko Njemačka što je moguće prije ne ograniči useljavanje.
 "Samo u septembru ove godine imali smo više izbjeglice nego u cijeloj 2014. godini", upozorio je Zehofer i zahtijevao od vlade u Berlinu da ograniči priliv ljudi.
  Merkelova se nalazi na najnižem nivou popularnosti u ovoj godini  i, ako bi Nemaci mogli direktno da biraju kancelara, za nju bi glasalo 47 odsto građana, pokazala je današnja anketa, što je dva odsto manje nego u prošloj sedmici.
  Kancelarka, koja važi za jednog od favorita za dodelu Nobelove nagrade za mir, gubi na popularnosti i taj pad je uzrokovan, prije svega, nezadovljstvom među biračima CSU, njene "sestrinske" partije, ocjenjuju analitičari.
  Iz redova CSU Merkelovoj stižu ozbiljne kritike zbog njene politike prema izbjeglicama.
 Njemačka očekuje da bi do kraja godine moglo da stigne čak 1,5 milion ljudi, umjesto planiranih 800.000.