latinica  ћирилица
08/10/2015 |  20:39 | Autor: Agencije

Јunker: Izbjeglička kriza u Evropi će trajati godinama

Izbjeglička kriza u Evropi mogla bi da potraje još godinama, upozorio je danas predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker tokom posjete centru za prihvat izbjeglica na njemačko-austrijskoj granici.
Žan Klod Јunker - Foto: Screenshot
Žan Klod ЈunkerFoto: Screenshot

"Ova izbjeglička kriza će trajati nekoliko godina. Ne gajim iluzije da će ovo što sada doživljavamo uskoro biti stvar prošlosti", istakao je Јunker na konferenciji za štampu u njemačkom pograničnom gradu Pasau, prenijela je agencija AFP.

"Moramo da kažemo ljudima da ovo nije privremeno stanje, već nešto sa čime ćemo morati da živimo godinama", istakao je on.

Evropa se suočava sa najvećim prilivom izbjeglica još od Drugog svjetskog rata, ali Јunker ističe da "stari kontinent" može da se nosti sa tim.

Članice EU su, međutim, podijeljene oko toga kako se uhvatiti u koštac sa tim izazovom, navodi AFP, podsjećajući da je Njemačka odlučila da otvori vrata izbjeglicama koji bježe od rata, a pretežno Sirijcima, dok je Mađarska podigla ograde kako bi spriječila ulazak izbjeglica.

Јunker je, očito misleći na Mađarsku, rekao: "Ne trebaju nam novi zidovi u Evropi, a posebno ne zidovi između država članica EU".