latinica  ћирилица
09/10/2015 |  10:55 | Autor: SRNA

I narednih dana tmurno i kišovito

U Republici Srpskoj i narednih dana očekuje se oblačno i tmurno vrijeme s kišom, rekao je dežurni sinoptičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Igor Kovačić.
Vjetar - Foto: TANЈUG
VjetarFoto: TANЈUG

Dodao je da će sutra biti oblačno i kišovito, uz obilne padavine, sa najvišom dnevnom temperaturom od devet do 15 stepeni Celzijusa, na jugu do 17.

- Ujutro će biti oblačno i tmurno, na sjeveru uglavnom suvo, na jugu sa umjerenom kišom, u centralnom planinskom dijelu slabijom. Tokom dana zadržaće se oblačno s kišom koja će se krajem dana  na jugu intenzivirati, a u ostalim predjelima će biti umjerena - dodao je Kovačić.

Na jugu će pasti od 80 do 130 litara kiše po metru kvadratnom, u centralnom pojasu od 40 do 60 litara, a na sjeveru, gdje će intenzivnija kiša biti uveče, od 20 do 30 litara.

Kovačić kaže da se u nedjelju, 11. oktobra, u noći očekuju obilnije padavine u svim predjelima, a do jutra njihovo slabljenje, osim na sjeverozapadu gdje će biti pojačane.

Prema njegovim riječima, na jugu je još moguća grmljavina, a u ostalim predjelima biće oblačno, mjestimično sa slabijom kišom. Tokom dana očekuje se oblačno, tmurno i kišovito vrijeme.

- Biće i perioda suvog vremena, uz pljuskove na jugu gdje će ukupna količina padavina biti manja nego u subotu, ali i dalje povećana. Јutarnja temperatura od sedam do 13 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od 11 do 19 stepeni - rekao je Kovačić.

Za ponedjeljak, 12. oktobar, najavio je oblačno i svježe vrijeme, sa kišom ujutro i prijepodne uglavnom na sjeveru i istoku, dok će u ostalim predjelima biti suvo uz postepen prestanak oblačnosti.

- U drugom dijelu dana, uz promjenjivu oblačnost, biće i kraćih sunčanih intervala, a prema večeri se očekuje razvedravanje u većini predjela. Јutarnja temperatura od četiri do devet stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od devet do 15 stepeni, na jugu oko 20 - naveo je Kovačić.

U utorak jutro će biti hladno, dok je na planinama moguć slab mraz.

- Tokom dana biće promjenljivo, ponegdje uz sunčane intervale. Poslije podne povećanje oblačnosti sa zapada donosi mjestimično kišu koja će se potom prenijeti do istoka i sjeveroistoka. Na jugu će ostati suvo uz promjenljivu oblačnost. Јutarnja temperatura od tri do osam, a najviša dnevna od 10 do 15 stepeni Celzijusa- rekao je Kovačić.