latinica  ћирилица
09/10/2015 |  13:44 | Autor: SRNA

Trninić: Preduzeće "Pošte Srpske" opravdalo svoje postojanje

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je povodom Svjetskog dana pošte da je preduzeće "Pošte Srpske" opravdalo svoje postojanje i da će ostati u vlasništvu Republike.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

Na svečanosti obilježavanja ovog dana u Banjaluci, Trninić je rekao da su se "Pošte Srpske" pokazale izuzetno uspješnim i tokom prošlogodišnjih poplava i dodao da građani Republike Srpske treba da budu ponosni što imaju ovakvo preduzeće koje samostalno djeluje na tržištu BiH.

On je dodao da nema osnova za priče o stečajnom postupku i dodao da će sa predstavnicima "Pošta Srpske" organizovati sastanak kako bi preduzeli mjere koje će omogućiti stvaranje uslova i ambijenta za što uspješnije poslovanje ovog preduzeća.

Direktor "Pošta Srpske" Јasminka Krivokuća rekla je da će ovo preduzeće uložiti sve napore da ostvari pozitivan rezultat u ovoj godini, kojem se mogu nadati s obzirom na šestomjesečni obračun.

"Potraživanje prema 'Bobar banci' od oko milion KM, koje nakon godinu dana knjižimo na trošak, može uticati na poslovanje, ali uložićemo sve napore da to izbjegnemo i ostvarimo pozitivan rezultat", rekla je Krivokuća.

Pošte Srpske (foto SRNA)

 

Ona je dodala da dugovanja budžetskih korisnika prema "Poštama Srpske" iznose oko šest miliona KM, dok je projektovani gubitak preduzeća u narednih godinu dana oko 2,3 miliona KM.

"Uspješnim zalaganjem svih zaposlenih podigli smo prihode i ostvarili pozitivan rezultat u prvih šest mjeseci ove godine, a nadam se da će on biti takav i po završnom računu", rekla je Krivokuća.

Prema njenim riječima, oko dva miliona KM iznosi gubitak "Pošta Srpske" iz ranijih godina nakon prestanka donacija "Telekoma".

"Svake godine promovišemo neku novu uslugu, a prije dva dana promovisana je postnet uputnica sa Srbijom i Crnom Gorom za najjeftinije slanje novca putem pošte u roku od 30 minuta", rekla je Krivokuća.

Ona je podsjetila i da su "Pošte Srpske" 2011. godine postale ravnopravna članica Svjetskog poštanskog saveza.

"Pošte Srpske" obilježile su danas Svjetski dan pošte svečanim defileom radnika i vozila centrom Banjaluke i polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim radnicima preduzeća u proteklom ratu.

Pošte srpske

Prevozeći pošiljke, vozila "Pošta Srpske" dnevno pređu 7.000 kilometara, mopedima i biciklima više od 15.000, a poštari i više od 15 kilometara.

Svjetski dan pošte obilježava se širom svijeta povodom osnivanja Svjetskog poštanskog saveza 9. oktobra 1874. godine, kada su predstavnici 22 države Evrope, Amerike i Afrike potpisali Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom saobraćaju.