latinica  ћирилица
09/10/2015 |  14:32 | Autor: SRNA

Nikolić: Pupin zaslužan što je Bledski kot ostao u sastavu Slovenije

Spomenik srpskom naučniku Mihajlu Pupinu otkriven je danas na Bledu u Sloveniji, u prisustvu slovenačkog predsjednika Boruta Pahora i Srbije Tomislava Nikolića i gradonačelnika Bleda Јaneza Fajfara.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je u govoru na svečanosti da bi Srbi i Slovenci trebalo da se međusobno pomažu i bore jedni za druge, kao što je to činio Mihajlo Pupin na mirovnim pregovorima poslije Prvog svjetskog rata.

"Njegova upornost i diplomatska vještina, neprikosnoveno poštovanje koje je kao ličnost imao u međunarodnoj zajednici, energija i srčanost, presudili su da Bledski kot bude u sastavu Slovenije", rekao je Nikolić.

Naveo je da su stanovnici Bleda, zahvalni na nesebičnom Pupinovom ličnom zalaganju, proglasili ovog srpskog naučnika i književnika počasnim građaninom 1921. godine.

"U godini u kojoj Unesko obiljležava stogodišnjicu telekomunikacija, a u slavu Mihajla Pupina koji je upravo prije jednog vijeka prijavio patent u ovoj oblasti, 9. oktobra, na dan kada se prije 157 godina rodio, Srbija sa ponosom i čašću poklanja spomenik Mihajla Pupina Bledu i svim građanima Slovenije", rekao je Nikolić.

Podsjetio je da i u Srbiji u Idvoru stoji isti u bronzi izliven lik Mihajla Pupina.

Nikolić je istakao da je Srbija ponosna na Pupinovo porijeklo, ali da ga kao naučnika dijeli sa cijelim svijetom.