latinica  ћирилица
09/10/2015 |  15:47 | Autor: RTRS

Gradiška: Za boračke kategorije izgrađen 21 stan

Dodjelom ključeva 21 novoizgrađenog stana i 23 rješenja o nepovratnim novčanim sredstvima u iznosu od osam hiljada maraka, u Gradišci je okončan projekat Vlade Republike Srpske o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. U ostalim sredinama projekt započet 2008. godine trebao bi biti završen u prvoj polovini naredne godine.
Gradiška - dodjela ključeva - Foto: RTRS
Gradiška - dodjela ključevaFoto: RTRS

Poslije 13 godina kao podstanar Dušanka Ćutić majka dva poginula borca danas je uselila u novi stan.

Majka poginulih boraca, Dušanka Ćutić se zahvalila  svima koji su joj pomogli da ima svoj smještaj i da se više ne prebija, kako je rekla, tamo amo.
Za 23 porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide koji su započeli gradnju kuća Vlada je obezbijedila i novčanu pomoć od po osam hiljada maraka.

"Nije mi do kraja dograđena kuća a dužan sam i bogu i narodu, tako da će mi ova sredstva pomoći da stanujem u svojoj kući", rekao je Stanoja Panić iz Bok Јankovca.
Јelka Surutka iz Rovine je rekla da u kuću treba svašta uzeti.

Od 2008. godine u Gradišci je u četiri zgrade izgrađeno ukupno 117 stanova i dodijeljena novčana pomoć za 110 porodica za stambeno zbrinjavanje.

Načelnik opštine Gradiška Zoran  Latinović je istakao da je za izgradnju stanova  i kroz neopovratnu novčanu pomoć uloženo  oko 5,5 miliona maraka, a od tog iznosa participacija opštine je iznosila 1,2 miliona maraka.

Vlada Srpske priprema novi program i uredbu koja će definisati kriterijume prema kojima će biti zbrinute sve porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.

"Mi ćemo u narednih pet godina nadam se i činimo sve da završimo taj jedan veliki i human program za te porodice s obzirom da su dali najviše što su mogli dati a to je vlastiti život", rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

U izgradnju posljednje, četvrte lamele, u naselju Krošnja Vlada je uložila oko 700.000 maraka a Opština Gradiška 120.000 maraka.