latinica  ћирилица
09/10/2015 |  20:37 | Autor: TANЈUG

Gaza- Najmanje šest poginulih, 60 ranjenih

Najmanje šest stanovnika Pojasa Gaze je poginulo, a oko 60 je ranjeno danas u sukobu s izraelskim vojnicima na granici s Izraelom, javljaju izraelski mediji.
Gaza - Foto: AP
GazaFoto: AP

Sukobi i žrtve su zabilježeni u Hebronu, na Zapadnoj obali, te u Vitlejemu kod jevrejskog naselja Beit El i označeni su kao najžešći otkako je najnoviji talas nasilja počeo prije nekoliko nedjelja, najpre u istočnom Јerusalimu, da bi se ubrzo proširio na Zapadnu obalu i preraslo u seriju napada noževima na izraelske civile i vojnike širom Izraela.

Stotine Palestinaca marširalo je danas u Gazi prema bezbjednosnoj ogradi, u znak solidarnosti sa stanovnicima Zapadne obale. Izraelske snage su koristile sredstva za rasturanje nereda. Granica s Gazom je bila mirna od početka pomenutih nereda, ali je izraelska vojska bila spremna da i tu izbiju sukobi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je većina ranjenih zadobila teške povrede bojevom municijom.

Mediji u Gazi su javili o današnjim incidentima pod naslovom " Palestinci započeli intifadu", aludirajući na ustanak protiv izraelske okupacije. Izraelska vojska je saopštila da su demonstranti bacali kamenice i palili automobilske gume.

Lider Hamasa u Gazi, Ismail Hanije, izjavio je danas popodne da je Gaza spremna za sukob u bici koju je nazvao bitka za Al-Kuds ( Јerusalim). Hanije je rekao u džamiji u centralnom dijelu Gaze da je treća intifada počela i to najpre na Zapadnoj obali.