latinica  ћирилица
09/10/2015 |  21:25 | Autor: TANЈUG

U napadima ruskih aviona u Siriji ubijeno 300 ekstremista

Ruske vazduhoplovne snage izvršile su, tokom poslednja 24 sata, 60 napada na ciljeve Islamske države u Siriji i ubili oko 300 ekstremista, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U prethodnom saopštenju, Moskva je objavila da gađa oko 10 meta dnevno.
 Intenziviranje napada ima za cilja da sprječi ekstremiste da se pregrupišu i prošire se u naseljenim oblastima, navodi ministarstvo u saopštenju.
 Ranije danas, zamjenik načelnika generalštaba ruske armije general-potpukovnik Igor Makušev, saopštio je da su ruski avioni danas uništili uporište grupe Liva al-Kah u Siriji i ubili dvojicu komandanata IS, kao i oko 200 ekstremista.
 "Uporište grupe Liva al-Hak je uništeno nakon što je direktno pogođeno preciznim bombama KAB 500-S. Prema presretnutim razgovorima, u vazdušnim udarima poginula su dvojica komandanata IS na terenu i oko 200 ekstremista ", rekao je on a prenio Tas s.
 Ruski lovci počeli su da izvode vazdušne udare na lokacije terorista u Siriji 30. septembra, podsjetila je ruska agencija dodajući da je rusko osoblje iz te grupe, stacionirano u vazduhoplovnoj bazi Hmeimim i da raspolaže sa 50 aviona i helikoptera.
 U srijedu, ruska flota iz Kaspijskog mora ispalila je sa četiri broda krstareće rakete Kalibr, prvi put protiv terorističke organizacije IS u Siriji.
 Ruska agencija je prenijela da IS, prema nekim izveštajima, sada kontroliše oko 40 odsto teritorije Iraka i 50 odsto teritorije u Siriji.
 IS je ekstremistička organizacija koja se bori za stvaranje "islamskog kalifata" ne osvojenim teritorijama Iraka i Sirije, prenio je Tas s.
 Prema američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji IS ima oko 30.000 pripadnika, dok iračke vlasti tvrde da ih je oko 200.000.
 Među njima su građani 80 zemalja, između ostalog iz Britanije, Njemačke, Maroka, Saudijske Arabije, SAD, Kanade, Rusije.