latinica  ћирилица
10/10/2015 |  08:18 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad: Dvadeset godina od pada zapadno-krajiških opština(VIDEO)

Polaganjem vijenaca i odavanjem počasti ubijenim Srbima, na spomen obilježju i skupom pod nazivom "Stradanje Srba u Zapadnoj Krajini" u Mrkonjić gradu, danas je obilježena 20. godišnjica od pada 13 zapadnokrajiških opština.
Mrkonjić Grad: Uručenje odlikovanja - Foto: RTRS
Mrkonjić Grad: Uručenje odlikovanjaFoto: RTRS

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić dodijelio je odlikovanje za 24 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja Mrkonjić Grada. Poginule borce "Medaljom zasluga za narod" posthumno je odlikovao predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Poshumno su odlikovana dvadesetčetiri borca iz Mrkonjić Grada, Šipova, Istočnog Drvara i Drinića. Odlikovanja su dug i obaveza društva prema borcima i njihovim porodicama, rekao je predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

Ministar rada i boračke organizacije Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da poginuli srpski borci ne smiju biti zaboravljeni.

Izjavio je da je stradanje Srba u zapadnoj Krajini 1995. godine bio strašan genocid i nastavak projekcije Nezavisne Države Hrvatske. Savanović je izrazio uvjerenje da će u vremenu koje slijedi, uz pomoć čestitog dijela međunarodne zajednice, odgovarati počinioci nezapamćenih zločina nad Srbima na ovom prostoru.

Služen je i  parastos u kapeli Svetog Marka i položeni vijenci na Spomen-obilježje na gradskom groblju u Mrkonjić Gradu.
Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacija Narodne skupštine Srpske, delegacija Vlade koju je predvodio ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, te ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je izjavio da tragedija srpskog naroda u BiH predstavlja tragediju Srba gdje god da žive i opšteljudsku tragediju.
Vulin je rekao da 20 godina u istoriji ne predstavlja ništa i da će srpski narod nastaviti da pamti mnogo duže, te da će samo pamćenjem uspjeti da sačuva sebe.

U septembru i oktobru 1995. godine pripadnici Vojske Hrvatske i takozvane Armije BiH, na najsvirepiji način, ubile su više od 1.600 srpskih vojnika i civila, dok je 120 hiljada Srba protjerano s vjekovnih ognjišta.

U masovnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu pronađeno je 181 tijela ubijenih Srba, dok se za 199 lica još traga.