latinica  ћирилица
10/10/2015 |  14:56 | Autor: SRNA

Brčko: Parastos za 83 poginula borca 3. Posavske pješadijske brigade

Za 83 poginula pripadnika 3. Posavske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske danas je služen parastos, te položeni vijenci i cvijeće na spomenik u Pelagićevu povodom 24 godine od formiranja jedinice.
Svijeće (ilustracija) - Foto: FONET
Svijeće (ilustracija)Foto: FONET

Posljednji komandant ove jedinice Slobodan Pejkić rekao je da je kroz brigadu prošlo više od 3.600 boraca.

- Braneći ovaj dio Posavine zajedno sa ostalim posavskim i krajiškim jedinicama, 3. posavska pješadijska brigada uspjela je da očuva Koridor i tako obezbijedi slobodan prolaz za Krajinu", rekao je Pejkić.

Obilježavanju godišnjice brigade prisustvovali su predstavnici 3. Pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, nekadašnji komandant 1. Posavske brigade penzionisani general Milorad Kutlešić, načelnici opština Pelagićevo Simo Stakić, Donji Žabar Željko Marjanović i Modriča Mladen Krekić, kao i predsjednici opštinskih boračkih organizacija Bijeljine, Lopara, Brčkog, Šamca i Prijedora.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" iz Banjaluke koji su primili posebno priznanje za uspješnu saradnju ovog zavoda sa Boračkom organizacijom u Pelagićevu.