latinica  ћирилица
10/10/2015 |  19:06 | Autor: SRNA

Đurić: Srbiju niko ne može natjerati da radi protiv svog interesa

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić potvrdio je da postoji nacrt pregovaračke platforme za poglavlje 35 koji prejudicira ishod razgovora Beograda i Prištine, te poručio da Srbiju niko ne može da natjera da uradi nešto protiv svog interesa.
Marko Đurić - Foto: B92
Marko ĐurićFoto: B92

Govoreći o nacrtu pregovaračkog poglavlja 35 koji se odnosi na Kosovo, Đurić je rekao da ima prostora da se popravi prije nego što postane konačan dokument.

On je potvrdio da se u nacrtu pregovaračke platforme zahtijeva od Srbije da Prištini preda hidroelektranu "Gazivode" kod Zubinog Potoka, da se ukinu administrativni prelazi i uspostave granični...

- Vodimo ozbiljan dijalog i niko ne može da nas natera da uradimo ono što nećemo i ne smatramo da je u interesu Srbije, rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, vodi se intenzivna diplomatska aktivnost i neposredno se razgovara sa zemljama članicama EU, prenose beogradski mediji.

- Spremni smo da učinimo sve što je ljudski, politički i pravno moguće, ali ne možemo da priznamo nezavisnost, rekao je Đurić.

On je naveo da će o nacrtu pregovaračkog poglavlja 35 i o nastojanjima Kosova da postane članica Uneska biti riječi naredne nedjelje na predstojećem dijalogu u Briselu.

Đurić ne smatra da je bitka za članstvo u Unesko izgubljena, ali navodi da nije pretjerano povoljna.