latinica  ћирилица
11/10/2015 |  09:36 | Autor: TANЈUG

Štrahe: Srbiji i BiH sa RS mjesto u EU

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Sstrahe očekuje da će prva poglavlja EU sa Srbijom biti otvorena tokom ove godine i poručuje da Beograd u evropskim integracijama ne treba ucjenjivati Kosovom i Metohijom.
Kristijan Štrahe - Foto: SRNA
Kristijan ŠtraheFoto: SRNA

"Očekujem da će prva poglavlja sa Srbijom biti otvorena još u ovoj godini i da će pregovori teći na osnovu napretka, a ne ucjenjivanja u vezi Kosova i Metohije", kazao je on pred izbore koji se danas održavaju u Beču, na kojima se prognozira da FPO može postati i prva politička snaga u glavnom gradu Austrije.

Štrahe je naveo da je FPO uvijek podržavala napore srpske vlade da konačno pristupi pregovorima o ulasku u EU.

"FPO i ja lično smatramo da je Srbiji, kao i Bosni i Hercegovini sa Republikom Srpskom, mjesto u EU. Srbi su evropski narod i treba u svakom smislu da konačno budu ravnopravni članovi evropske familije suverenih država", podvukao je on.

Kada je riječ o saradnji sa srpskim gradovima, Štrahe kaže da je od izuzetnog značaja za Beč saradnja sa svim gradovima koji to žele.

"Pogotovo je saradnja sa srpskim gradovima bitna, kada imamo u vidu koliko veza građana Beča srpskog porijekla ima sa gradovima u Srbiji i Republici Srpskoj. To je za Beč velik i značajan potencijal, kako u ekonomskom tako i u kulturnom smislu", poručio je kandidat za gradonačelnika Beča.

Upitan šta namjerava da uradi akio bude izabran za gradonačelnika Beča, Štrahe je istakao da je najvažnije povratiti povjerenje građana u politiku.

"Mnogi su nezadovoljni sa sadašnjom vladajućom koalicijom, jer imaju osjećaj da gradska vlada radi isključivo za interesne grupe ili neke njima bliske organizacije, a ne za sve građane. Građani Beča žele opet da učestvuju u donošenju bitnih odluka", rekao je on.

Prema njegovim riječima, pored toga, ekonomska i socijalna politika moraju se staviti u službu onih koji žive i rade u Beču, povećanje dažbina i nameta mora biti zaustavljeno, kao i nikad veća nezaposlenost.

On je posebno istakao da Bečlije srpskog porijekla i Srbi generalno predstavljaju "jednu značajnu grupu u gradu".
"Kao najveća migrantska grupa, oni mogu svojim glasom da značajno utiču na rezultat izbora. Srbi u Beču su inače veoma dobro integrisana grupa i nadam se da će i ubuduće biti aktivni u društveno-političkom životu grada", rekao je Štrahe.

On je dodao da postoji želja za saradnju sa Srbima, što potvrđuje činjenica da je samo u njegovoj stranci kandidat za bečki pokrajinski odbor na izbornoj listi visoko rangiran.

"Mi ne pričamo samo, kao drugi, nego činimo konkretne korake", dodao je on.

Štrahe je istakao da podršku pred izbore koju je dobio od predsjednika RS Milorada Dodika doživljava kao podršku iskrenog prijatelja.

"Kao što se Dodik u Republici Srpskoj bori za dobrobit svih građana, tako se i mi ovde borimo za bolju budućnost naših sugrađana i birača", ukazao je on.

Upitan da li poslije pobjede FPO na bečkim izborima predstoji krah savezne koalicije i raspisivanje prijevremenih izbora, Štrahe je izrazio uvjerenje da bi dalji uspesi njegove stranke zasigurno mogli imati uticaj i na savezni nivo.

"Svakako će morati stranke u koaliciji na saveznom nivou da preispitaju svoje dalje djelovanje. Na kraju krajeva, volja naroda mora biti i njima u saveznoj vladi jasna i toga moraju biti svjesni. No na njima je da odluče da li ići na prevremene izbore, ali što duže budu čekali sa tom odlukom, nezadovoljstvo u narodu će biti veće", kazao je on.